Geen wraakklimaat

Het is kennelijk niet moeilijk om iemand te vermoorden. “Ach nee, zwaar viel het me niet. Je hoeft alleen maar je vinger te buigen.” Dit vertelde oud SS’er Heinrich Boere tegen het Duitse Focus Magazin.
Deze Nederlandse oorlogsmisdadiger vermoordde minstens drie verzetsstrijders in koelen bloede. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld, maar hij ontsnapte naar Duitsland. Nu is hij in staat om lachend te vertellen dat moorden eenvoudig is. Dit verhaal heeft al talloze liters bloed onder talloze nagels vandaan gehaald. Ik vraag me af: waarom voltrekt er niemand op eigen houtje alsnog het vonnis? Waarom neemt er niemand wraak?

Onderbewust verlangen
De bovenstaande ‘oproep tot wraak’ is in Nederland natuurlijk not done. Toch, goed verstopt onder onze normen en waarden, huisvest er in ieder mens een verlangen naar zoete wraak. Dat het onderwerp ons bezighoudt, blijkt wel uit het grote aantal boeken en films die hierover zijn verschenen. Denk hierbij aan het boek De graaf van Monte Cristo of de film Kill Bill. Stiekem genieten jij en ik ervan als de bad guys in deze avonturen hun bloederige verdiende loon krijgen.

Wraakgeschiedenis
 Tot de middeleeuwen werd het ‘oog om oog, tand om tand’ beginsel nog overal toegepast. Sindsdien is het steeds minder gebruikelijk om het recht in eigen hand te nemen. In Zuid-Europa duurde dit proces langer dan in het noorden. Denk maar aan het overbekende woord vendetta. Maffiosi hebben dit Italiaanse begrip (in het Nederlands bloedwraak) echt niet zelf bedacht. Het maakt(e) deel uit van de Zuid-Europese cultuur. Zo werd op Corsica de vendetta pas in 1920 bij wet verboden.

Overheidstaak
Het principe van bestraffing bij een misdrijf vindt zijn oorsprong in wraak. Het is echter de overheid die misdrijven vergeldt. In Nederland heeft de overheid al eeuwen een wraakmonopoly. Soms vervolgt de overheid niet. Bij gebrek aan bewijs moet er bijvoorbeeld geseponeerd worden. Als een eventueel beroep daartegen niet helpt, wat dan? Zal het slachtoffer het recht in eigen hand nemen? Welnee. De wraak wordt al veel te lang gereguleerd. In Nederland heerst geen wraakklimaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.