Lekker leventje in Mechelen

Bijna twee jaar verblijft hij nu in Mechelen, maar het bevalt Erik-Jan Verweij (22) nog steeds goed. Hij studeert Meubeldesign aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. “In het begin bleef ik verbaast om me heen kijken.”

Wie denkt dat Belgen en Nederlanders niet veel verschillen, moet het toch echt een keer zelf komen bekijken. “Want het is weldegelijk zo,” zegt Erik-Jan een beetje lachend. “Zo zijn Belgen veel chaotischer en minder om een praatje verlegen,” vervolgt hij. De eerste weken van zijn verblijf in Vlaanderen moest de student verassend genoeg erg wennen, maar nu is hij helemaal op zijn plek. Toch blijft de geboren Woerdenaar enkele dingen erg apart vinden.

Rijlessen
“De kids hier in Mechelen kunnen wel erg makkelijk hun rijbewijs halen. Ze krijgen les van papa of mama en hebben dan nog maar een paar echte lessen nodig voordat ze examen gaan doen.” Een stuk makkelijker dan in Nederland. Hoe anders is dat met school. “Daar krijgen we behoorlijk veel theorie,” aldus Erik-Jan. Iets wat bij een praktische opleiding als meubeldesign niet zo snel gedacht wordt. Maar teveel theorie? “Absoluut niet. Het is een goede mix met de praktijk, fifty/fifty zo’n beetje.”

Boodschappen
Iets minder tevreden is de student over de kosten van boodschappen: “Laatst stond ik voor een bakje pijnboompitten van 150 gram, kostte het bijna zes euro!” Ook vlees is prijzig. “Dat eet ik dan ook niet zo vaak.” Een biertje daarentegen nuttigt hij een stuk vaker. “Op de Grote Markt, the place to be, kost een ‘pint’ gemiddeld 1,80 euro.” 

Ver van de Grote Markt woont hij niet vandaan. “Ik woon op een prachtige plek, midden in het centrum en vlakbij school. Bovendien is mijn huur ook nog eens laag.” Erik-Jan betaalt 180 euro per maand voor zijn kamer van veertien vierkante meter. “Ik kan begrijpen dat Utrechtse studenten jaloers zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.