Lockpickers: Doetjes of dieven?

Op de bovenste verdieping van een oud Eindhovens café zitten ze dan, vijf vingervlugge priegelaars van middelbare leeftijd. Eén voor één wachten ze op dat ene moment. Het moment dat hun slotje open springt.

Geconcentreerd kijken de lockpickers voor zich uit. Waar zullen ze aan denken, nu ze met hun vingers zo dicht langs het gaatje manoeuvreren. Ze worden wild van een gesloten slot. “Altijd als ik een slot zie bestudeer ik het, kijken of het makkelijk te openen is,” verklaart een van de hobbyisten.

Hobbyisten

De vijf heren zien er zo onschuldig uit met het stukje gereedschap tussen de vingers en vertellen graag over hun hobby. Ze zijn zo open als een door hun onder handen genomen slot. Op de vraag of ze niet gewoon een stel bandieten zijn dat alvast oefent om binnekort op rooftocht te gaan antwoorden ze luid en duidelijk: “Nee!” Volgens de slotenfriemelaars zouden inbrekers nooit aan lockpicking doen, omdat het “gewoonweg te lang duurt om een slot open te maken”. Toch schijnt de snelst gemeten tijd ooit niet meer dan een seconde te zijn.

Professioneel lockpicker Marc Lowenberg ziet geen gevaar in de vijf heren. “Zolang ze het in verenigingsverband doen is het goed,” aldus Lowenberg, die zelf dagelijks sloten opent voor de politie en deurwaarders. Bovendien verkoopt hij zelf sloten. “Laatst ben ik nog bij André van Duin thuis geweest om hem te adviseren over huissloten.” De komiek kan weer met een gerust hart gaan slapen, want volgens Lowenberg zijn de meeste – kwalitatieve – huissloten amper te lockpicken. “Het kan wel, maar het duurt erg lang. In principe is elk huisslot open te priegelen.” Maar voor de Eindhovense hobbyisten hoeft niemand iets te vrezen, zeggen ze.

Een gedachte over “Lockpickers: Doetjes of dieven?

 • 18 april, 2015 om 21:05
  Permalink

  Wat een leuke blog post!

  Het is inderdaad een bijzondere sport. Meestal zijn de beoefenaars gewoon heel erg nieuwsgierig naar hoe een slot werkt en waarom die zo werkt. Vrij onschuldig dus. Maar jammer genoeg zijn er ook mensen die er misbruik van proberen te maken.

  In mijn ervaring komen die niet erg ver met lockpicking omdat mensen die geen echte passie voor deze techniek al snel afhaken omdat het te veel energie kost en de praktische inzetbaarheid minimaal is.

  Dus voor nieuwsgierige techneuten is het leuk maar voor de rest heb je er vrij weinig aan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.