Oorlogsdagboek uit Hoograven

Op donderdag 6 mei werd in Het Utrechts Archief het eerste exemplaar van het Dagboek van Houtcentrale 1940-145 overhandigd aan de bekende Utrechtse journalist en televisiemaker Ad van Liempt, die ook het voorwoord schreef.

Dit dagboek is uniek omdat het alle oorlogsjaren beslaat en een goed beeld geeft van de worsteling van het Utrechtse bedrijfsleven. Gedicteerd door de directeur aan zijn boekhoeder. Die alles optekende.

Het persoonlijke verslag van de boekhouder belicht allerlei gebeurtenissen in stad en regio die van historisch belang zijn geweest, zoals de bommen op de Biltstraat, de anti-joodse maatregelen, de april-meistakingen en de razzia op mannen van 17 tot 50 jaar in oktober 1944. Ook illustreren de optekeningen de economische ontwikkeling tijdens de oorlog: de eerste anderhalf jaar komt het bedrijf tot aanzienlijke bloei, maar gaandeweg is er steeds minder werk en moeten steeds meer werknemers naar Duitsland.

Campus Talk sprak in de uitzending met redacteur van het boek Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven. En in de houthandel Pont Meyer op bedrijventerrein Lage Weide spraken we met de kleinzoon van de schrijver van het dagboek Jan Post van der Molen.

Bekijk het filmpje:

Dagboek van een houthandel from Paul Schram on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.