Strijd om basisbeurs gaat door

Nog niet zo lang geleden waren de studentenbonden best bereid de basisbeurs op te geven, als er maar een mooi nieuw stelsel van studiefinanciering voor in de plaats zou komen.

Voorzitter Henno van Horssen van Interstedelijk Studenten Overleg stelde drie maanden geleden nog dat de basisbeurs niet heilig is,
maar dat hoger onderwijs wel voor iedereen toegankelijk moet blijven.
Ook de toenmalige voorzitter Gerard Oosterwijk, die later moest aftreden, hechtte niet zo sterk aan de basisbeurs: “Als er bijvoorbeeld een studietaks komt, waarbij rijke afgestudeerden meer terugbetalen dan armere afgestudeerden, dan willen we daar best naar kijken.”

Intussen vechten de bonden zo hard mogelijk voor het behoud van de basisbeurs. Op 21 mei willen ze het Museumplein in Amsterdam laten volstromen met boze studenten. Over het hervormen van de studiefinanciering praten ze liever niet meer.

En niet alleen de bonden vechten, ook de jongeren van de SP, ROOD, hebben deze week verschillende collegezalen overvallen. Ze willen studenten duidelijk maken dat concurrende partijen de basisbeurs willen afschaffen.

Maar welke partijen willen de studiefinanciering nou eigenlijk afschaffen?

D66, PvdA, VVD en GroenLinks willen allemaal de studiefinanciering afschaffen. Je begrijpt dus wel dat eventuele afschaffing van de basisbeurs een heet hangijzer is voor de verkiezingen van 9 juni.

Het CDA, de ChristenUnie, de SP en de PVV zijn tegen de afschaffing van de basisbeurs. Dit is volgens andere partijen alleen niet haalbaar. GroenLinks wil daarom een studietaks invoeren.
En de rest? VVD, PvdA en D66 zijn voor een sociaal leenstelsel.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.