Promotierondje d’Italia

Nee, er was geen sprake van een Gay Pride on tour. Toch was Utrecht even roze. En waren er een hoop buitenlandse mannen die hun gespierde, zongebruinde benen aan Utrecht toonden. De Ronde van Italië was in de stad. Is het niet gek dat de Giro d’Italia Utrecht bezoekt? Welnee. De Giro moet een internationale uitstraling krijgen om haar status als ‘tweede grote ronde’ te behouden.

Dat de Tour de France al jaren bekend staat als de belangrijkste internationale wedstrijd ter wereld, is geen geheim. Het Italiaanse kleine broertje van de Tour speelt al sinds jaar en dag tweede viool. Zelfs de meest chauvinistische pizzabakkers konden daar mee leven. De Tour zal altijd de belangrijkste wielerronde blijven. Dat de Giro de tweede viool mag blijven bespelen is echter minder zeker. De organisatoren van de Ronde van Spanje willen hun wedstrijd graag ook in het voorjaar laten plaatsvinden. En de Ronde van Californië vindt nu al tegelijkertijd plaats met de Giro.

De buitenlandse uitstapjes van de Ronde van Italië zijn niets minder dan PR-werk. Daar is in principe niets mis mee. Als het  de wedstrijd maar niet schaadt. Tijdens de etappe door Utrecht vielen meer renners dan in een gemiddelde Tourweek. Waar de Nederlandse wegen voor automobilisten de veiligste van Europa zijn, daar crashen wielrenners in grote getale over de ongetwijfeld goedbedoelde vluchtheuvels. Deze verkeersobstakels zijn voor wielrenners alleen maar link. Toegegeven, een beetje hectiek hoort bij de Giro. Maar als klassementsrenners tijdens de eerste de beste rit in lijn al tijd verliezen vanwege valpartijen en opstoppingen, wordt het de gemiddelde pasta-eter echter ook te gortig.

Als over twee jaar een ander wild plan van de Giro-organisatie doorgaat, worden de Nederlandse valpartijen overigens totaal overschaduwd. De Italianen willen als eerste grote ronde van start gaan buiten Europa. Het is de bedoeling dat de renners in 2012 van start gaan in Washington! Verschillende renners hebben al laten weten dat ze geen trek hebben om straks met een gigantische jetlag in Italië rond te fietsen. Het is te hopen dat deze renners zich nog stevig laten horen. Misschien zorgen zij ervoor dat de Giro niet ten koste van alles aan haar PR werkt. De sport zelf hoort ten slotte voorop te staan.

De giro-finish was op de Croeselaan

Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.