Ballen met krasse knarren

Onder het motto: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’, koersen ze er iedere week vrolijk op los: de tien ouderen van koersbalgroep Antoniushof in Montfoort. “Voor beginners is deze sport niet makkelijk.”

Wegkwijnen achter de geraniums is voor ouderen geen optie meer. Sport en bewegen wordt steeds belangrijker  en koersbal is voor velen de ideale uitkomst. Deze ‘sport’, afgeleid van Bowls heeft op het eerste gezicht veel gemeen met jeu de boules. “Maar dat is niet waar”, aldus Adriaan Kemp, die door zijn medespelers naar voren wordt geschoven als sterspeler. “Bij koersbal is het niet de bedoeling dat je de bal gooit, zoals bij jeu de boules. De bal moet rollen, waarna hij vanzelf een koers pakt.”

En die koers is nog niet zo makkelijk te bepalen, ondervond uw CampusBlogger zelf. Onder bezielende begeleiding van alle tien de ouderen mocht ik mijn eerste stappen zetten op de koersbalmat. Eenmaal op die mat worden de handen klam, het voorhoofd zweterig en de knieen krakerig. “De ringen op de bal moeten naar buiten wijzen”, hoor ik van de zijkant. De druk neemt toe.

Met een soepele polsbeweging koers ik de bal richting de jack. Helaas zonder gewenst succes. Met enorme snelheid vliegt de bal van de acht meter lange mat. Gelukkig heb ik nog drie pogingen, want iedere koersbalspeler mag per beurt vier ballen de juiste koers meegeven. De tweede bal is me duidelijk beter gezind. Heel stijlvol en met een fantastische curve werpt ik de bal. Tot mijn verbazing komt de bal enkele decimeters voor de jack tot stilstand. Luid applaus klinkt vanaf de zijlijn. Ik hoor erbij, ben niet meer alleen. Het is iedere senioor aan te raden. Kom achter de geraniums vandaan en grijp een bal! Zet koers in richting een betere mentale en fysieke gesteldheid.


View Larger Map

Een gedachte over “Ballen met krasse knarren

 • 15 november, 2014 om 21:43
  Permalink

  Geachte M.
  In uw omschrijving op de Campus blog zegt u terecht dat
  “Meedoen is belangrijker dan winnen” maar ik ben het niet met u eens dat “Voor beginners is deze sport niet makkelijk.” is.
  Ik heb de ervaring dat nieuwe spelers het zeer snel oppakken. Uw opmerking zal zeker nieuwe spelers afschrikken als ze dit lezen.

  mvg Chr. Tanis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.