Coffeeshops zijn illegaal achterdeurbeleid zat

Al jaar en dag is Nederland met haar softdrugsbeleid de enige in haar soort. Terwijl de bestuurders van andere Europese landen steen en been klagen, zijn de inwoners van onze buurlanden maar wat blij. Want wij zijn het walhalla voor een goed jointje.

Althans, dat lijkt maar zo. Coffeeshop eigenaren zijn de paradox van het beleid al meer dan zat. Terwijl zij ongestoord hun producten kunnen verkopen, mogen zij niets inkopen of in huis halen. Hoe dat kan? Niemand die het begrijpt.

Coffeeshop Koffiedik
Ook Carolien Deernberg, manager van ‘Coffeeshop Koffiedik stoort zich hieraan. “Onze aanvoer is verboden, terwijl we het aan de voorkant wel mogen verkopen. Je loopt de kans dat je heel je handeltje kwijt bent, wanneer de politie langskomt tijdens het bevoorraden van je coffeeshop. Dat vind ik heel raar.”

Dit beleid zorgt er in feite voor dat de illegale handel blijft bestaan. “Wij hebben wel eens mensen bij ons aan de balie gehad die ons softdrugs aanboden. Ik kan vertellen dat we daar niets mee hebben gedaan, maar we moeten het toch inkopen. Gelukkig gaat mijn werkgever hierover, hij zorgt voor de inkoop maar helaas gaat dit niet via de legale weg. Hij haalt het wel bij kanalen waar hij al lange tijd mee samenwerkt, maar we zouden het toch anders willen zien.”

Volksgezondheid
Volgens Carolien heeft het regulieren van het softdrugsbeleid voordelen voor niet alleen de coffeeshophouders, maar ook voor de consument zelf. “Als de aanvoer van drugs gereguleerd zou zijn en gecontroleerd wou worden, zouden er veel minder schadelijke stoffen inzitten. Nu controleren wij als ‘Koffiedik’ onze drug op of er geen schadelijke stoffen zoals haarlak in zitten, maar je hoeft er niet vanuit te gaan dat alle coffeeshops dit doen. Daarom is het voor de politiek belangrijk om te realiseren dat het aanpassen van het huidige beleid ook de volksgezondheid ten goede komt.”

Interview met Caroline
[audio:http://www.campusblog.nl/wp-content/uploads/2010/06/audiocaroline12.mp3]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.