“Die camera maakt me dood!”

“Donder op met die camera’s! Maak dat je wegkomt uit mijn wijk!” Iedereen kent de beelden wel van de televisie waarop cameraploegen van gerenommeerde media een wijk als Kanaleneiland intrekken. Jongeren die het niet waarderen en de pers die het niet begrijpt. CampusTalk zocht uit hoe het kan…

De 19-jarige Youssef vertelt wel met journalisten te willen praten, maar dat het geheel van de journalist en het onderwerp van discussie afhankelijk is. “Iedere keer weer merk ik dat ze alleen over de problemen van de wijk willen praten. We komen nooit positief in het nieuws. Het is alleen maar Kanaleneiland dit, Kanaleneiland dat. Als ze de moeite zouden nemen om ons te leren kennen, zouden ze weten dat het heel anders in elkaar zit.”

Negatieve beeldvorming
Ook zijn klasgenoot Nordin is het hiermee eens. “Ze tonen totaal geen respect. Wanneer ik gewoon in de zon op een bankje met mijn vrienden zit, komen ze met een draaiende camera op je af. Ze spreken je niet aan en vragen niets. Meestal zeggen ze nog provocerende dingen ook. Als je dan het NOS journaal van 20.00uur ziet hebben ze het over rellen in de wijk.”

Volgens Mohammed Achrou, jongerenwerker bij de Utrechtste stichting ‘Van en Voor Jongeren’, maken journalisten fouten bij het benaderen van de jongeren. “We hebben het hier over een groep jongeren die al jaren het idee heeft te worden zwartgemaakt. Je moet eerst hun vertrouwen winnen. Met ze praten over dingen die ze leuk vinden en interesse tonen, van daaruit kan je lastige vragen stellen over de problemen die er zijn. Maar zolang het vertrouwen er niet is, kan je dat vergeten.”

Culemborg
Youssef vind het maar wat jammer. “Als er niet iets verandert zullen wij als Marokkanen altijd negatief in het nieuws komen. Kijk maar naar Culemborg. De enige mensen die wel met journalisten wilden praten waren de Molukkers. Daardoor ontstond er een beeld dat was gebaseerd op slechts één waarheid. Als er jongens waren geweest die wel hadden willen praten over dit soort problemen, dan waren er al minder problemen op zich…”


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.