Djemaa el Fna, het plein van het einde…

Marrakech, ook wel bekend als de Rode Stad die grenst aan de Sahara woestijn. Een stad van bloeiende cultuur en een rijke historie. Een stad die behoort tot de wereld erfgoedlijst en ieder jaar door duizenden Westerse toeristen wordt bezocht. Een stad die Djemaa el Fna herbergt, het plein van het einde.

Geschiedenis
Dit plein is het centrum van de stad en het grootste van Afrika. Hier werden vroeger de gerechtelijke executies uitgevoerd en daar heeft het plein haar naam dan ook aan te danken. Iemand die er voor het eerst voet aan wal zet zal geschokt zijn van de georganiseerde chaos. Word je niet aangereden door een brommer, dan moet je wel oppassen dat je niet wordt geschept door een koets met schuimbekkende paarden. In een onoplettend moment kan een berberaapje zich om je arm slingeren, of wikkelt een slangenbezweerder zijn python om je nek.

Overal zijn mensen en kraampjes met de meest bizarre dingen. Voor ieder wat wils en de kooplui maken er flinke winst op. Terwijl je in het noorden van Marokko bepaalde kruiden voor een prikkie kan krijgen, betaal je er hier al snel het tiendubbele voor. Aan geld geen gebrek zou je denken, maar de realiteit blijkt anders.

Straatkinderen
Tussen de drukte en marktkraampjes door struinen kinderen op blote voeten rond, die iedere Westerse toerist of welgestelde Marokkaan aanklampen om geld of eten. Zo ook een 5-jarig meisje dat samen met haar dronken moeder op de markt is. In plaats van zich om haar kind te bekommeren is zij druk bezig met bedelen en ruziën met andere marktbezoekers. Dat haar dochter om half 11 ’s avonds nog niet heeft gegeten kan haar niets schelen. De mensen die haar erop aanspreken krijgen simpelweg te horen dat zij dan maar eten moeten kopen voor het meisje.

Op zo’n moment besef je je pas wat echte armoede en verwaarlozing is.  Altijd maar dat geouwehoer bij ons, dat mensen het in de bijstand zo slecht hebben. Achterstandsbuurten die ineens een probleem blijken te zijn. “Naar de hel met de belasting die ons zo uitmelkt!” Het Nederland, waar er wel altijd een hulpinstantie klaar staat dat volwassenen en kinderen behoed van dit soort ellende, moet gekoesterd worden. Want hier in Marrakech hebben ze geen Voedselbank, maar lopen de kinderen met honger in hun buik en hopen ze op een gulle toerist die een maaltijd voor ze betaald.

We moeten gewoon niet zoveel zeuren in Nederland…


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.