Hip·po·po·to·mon·stro·ses·quip·pe·da·li·o·fo·bie

De angst voor lange woorden. Dat betekent de titel van deze blog. Het was makkelijker geweest als iemand met deze fobie, deze ook kon uitspreken. Hoewel dit woord onmogelijk te gebruiken is in het dagelijks leven zijn er genoeg woorden die de Nederlandse taal sieren.

Neem bijvoorbeeld ‘droeftoeter’, ‘pittoresk’ en ‘nostalgie’. Het Hollands mag dan af en toe een platte taal lijken, maar we hebben meer kracht in onze woordkeuze dan wij denken.

Defenestreren bijvoorbeeld: het is simpelweg iets uit het raam gooien. Vind je iets opvallend, dan kun je ook zeggen dat het er ‘saillant’ uit ziet. En ben je een beetje aan het tekenen op een papiertje zonder erbij na te denken, dan ben je zogenaamd aan het droedelen.

De website op het internet waarbij je het Nederlandse woord van de dag kunt kiezen laat zien dat veel mensen toch bijzondere woorden in onze taal liefhebben. Zo krijgt het woord ‘starnakel’ een 8,2 als cijfer. Het betekent niets meer dan stomdronken zijn. En hapax met een 7,9? Dat is een woord voor een woord dat maar een keer in een tekst voorkomt. Misschien wel het mooiste aan dit soort woorden is dat ze mysterieus zijn, onbekend. Gebruik je er veel in een zin, dan likt het haast op geheimtaal.

Persoonlijke favorieten zijn ‘desalniettemin’, ‘best’ en ‘lievelings’. Waarom? Geen idee. Een mens gebruikt per jaar gemiddeld vijf miljoen woorden. Dat zijn er heel wat en dus is er ook heel wat ruimte om eens te strooien met creativiteit. En deze blazoen is funest wat betreft de retirade en de discrepantie voor het confabuleren!

Eén gedachte over “Hip·po·po·to·mon·stro·ses·quip·pe·da·li·o·fo·bie

  • 7 juni, 2010 om 10:01
    Permalink

    Ook iets wat mij intrigeert. Den klanck van sommighen woorden. Neme ten veurbeeld genoome den klanck van “boom”. Welcke ende gene heeft dat ten vroeghere daagen bedacht?

    Seriously…boom…dat klinkt toch raar? Zeg het maar eens 20x snel achter elkaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.