Hoe jeugdinrichting Den Engh, Zorg+ instelling Almata werd

Jeugdinrichting Den Engh die vestigingen in  Ossendrecht (NB) en Den Dolder (Ut) hebben, kent een roemruchte geschiedenis.

Bij de instelling waar zwakbegaafde, criminele jongeren met gedragsproblemen behandeld worden, werd in 1994 voormalig directeur Arjen Jonker aangesteld.
Jonker had als credo: ‘Niet opsluiten maar opvoeden’. Binnen deze aanpak, was er weinig aandacht voor het individu, maar werd groepsgewijs heropgevoed.
Zijn aanpak werd geroemd en verguisd.
In 2004 verscheen er een documentaire over Jonker met de titel ‘De reddende engel’. Ondanks zijn controversiële aanpak kwamen verscheidene politici en zelfs de Koningin bij Jonker op bezoek om zijn aanpak te aanschouwen.
Een jaar later verschenen er berichten in de media over een ruzie die gaande was tussen het ministerie van Justitie en de leiding van Den Engh.
In 2005 en 2006 berichte verschillende actualiteitenrubrieken waaronder Eenvandaag over het conflict.
Op 1mei 2006 heeft  het ministerie van Justitie, waar Den Engh indertijd onder viel, Jonker de  laan uit gestuurd. Directeur Jonker is tegenwoordig directeur van een Reiki/Shiatsu praktijk.
Na de coup van Justitie is er een nieuw bestuur geïnstalleerd dat de nodige hervormingen heeft doorgevoerd.
Zo is er anno 2010 meer aandacht voor het individu en is de instelling in 2009 omgedoopt van jeugdinrichting Den Engh naar Zorg+ instelling Almata.
Almata valt nu niet meer onder het ministerie van Justitie, maar onder dat van Jeugd&Gezin.

Fotocredit: Elsevier.nl

bartt

MrKoek is geboren in het jaar 1985, studeert aan een HBO opleiding in het midden van het land en is bovengemiddeld geïnteresseerd in alles wat er in de wereld om hem heen gebeurt. Hij stelt vragen en zoekt daarbij antwoorden. Naar eigen zeggen maakt hij deel uit van: “De nieuwe Journalistieke voorhoede van Nederland” Hierbij worden door anderen echter grote vraagtekens geplaatst.

14 gedachten over “Hoe jeugdinrichting Den Engh, Zorg+ instelling Almata werd

 • 31 oktober, 2020 om 19:20
  Permalink

  Ik was in de eerste sgs 1
  Wij moesten alles vanaf het begin verdienen
  Alle paviljoenen gehad
  Goede tijd duikdiploma
  Nog eens terug geweest toen stond er een hele gevangenis ook daar toen nog rondleiding gehad
  Niets te klagen groet marcel

 • 11 juli, 2017 om 05:33
  Permalink

  fuck dat heb daar gezten hindoe boy uit denhaag 3 half jaar kanker hoofdpijn 1994 1997

 • 30 december, 2016 om 21:46
  Permalink

  Leuk om bepaalde reacties te lezen, ik zelf ben nu 47 en heb daar gezeten van 1986 tot januari 1988 omdat toen 18 jaar volwassen betekende en ik naar huis mocht gaan, ben begonnen op veldhorst en toen bezelhorst. Via de tuin van de heer van der steen naar de keuken van de heer oudhuizen,,, ik kan niets anders zeggen dan dat ik er een mooie tijd heb gehad,in de maand oktober gingen we naar Terschelling voor een midweek,,,, nee mooie tijd en veel geleerd. Jammer dat ik niemand van die tijd kan terug vinden. 3 jaar geleden nog eens gaan kijken daar en ik schrok me wezenloos, veel was weg, metaal/ hout/ kerkje en waar de tuin was staat nu een kil gebouw, gelukkig was de jeugd weg en kregen we een korte rondleiding door dat kille gebouw. Hopelijk komt er ooit nog eens een regering die zoiets als in mijn tijd terug in het leven roept.
  Ik hoop op leuke reacties ook van mensen die er in mijn tijd gezeten hebben.

 • 22 november, 2016 om 01:05
  Permalink

  Ik heb er zelf ook gezeten im sgs 18 goeie tijd maar we een hele zware periode hoop geleerd je wordt helemaal klein gemaakt en vervolgens kwam je weer steeds een stapje dichterbijer in de maatschappij en dan de schepen op van hun allemaal gehad ook de zeevaart van hun maar ook den dolder dat wasme mindere tijd

 • 25 oktober, 2016 om 13:34
  Permalink

  Dit is een late reactie op dit geheel.
  Ik schrik hier erg van. Met name omdat ik zelf groepsopvoeder ben geweest op Den Engh en wel op
  SGS 20. Ten eerste klopt het verhaal van Benjamin niet dat dit in de periode van 2004 tot 2006 is geweest. SGS20 is heeft van 2003 tot 2005 op Den Engh gezeten.
  SGS 20 was een groep met wat oudere jongens en wij waren als eerste die de “nieuwbouw” betrokken. Vanaf het begin draaide groep erg goed en hebben we weinig problemen binnen de groep gehad. Ik weet nog goed wie alle collega’s waren en kan me werkelijk niet voorstellen dat hetgeen Benjamin beschrijft gebeurt is. Daar komt bij dat de naam Benjamin mij niets zegt en ik toch redelijk goed weet wie er allemaal in de SGS 20 groep hebben gezeten.
  Mocht de betreffende persoon dit na lange tijd lezen dan zou ik graag met hem in contact komen en persoonlijk zijn verhaal horen.
  Want nogmaals ik kan me niet voorstellen dat dit ooit gebeurt is.

 • 11 juli, 2016 om 23:46
  Permalink

  Ik heb eind jaren 70 ongeveer 3 jaar op den Engh gezeten op paviljoen Bezelhorst .
  Alweer 36 jaar geleden inmiddels .
  Het was in de tijd dat je op Den Engh overdag ging werken in het hout , de metaal , de tuinen of in de keuken met tussendoor onderwijs in de Villa boven .
  Ging het goed dan werd je zg stadswerker en werd er gekeken voor werk buiten de Engh
  In mijn geval was dit bij een garagebedrijf in Bilthoven .
  In die tijd werd er voordat je Den Engh verliet werk gezocht in je eigen omgeving met hulp indien
  nodig van Den Engh
  Ik heb er ondanks alles een goede tijd gehad en een hoop geleerd en zeker geen nare dingen meegemaakt .
  Natuurlijk zullen er mensen met een terugval geweest maar ik denk net als mij ook een hoop die er wel baat bij hebben gehad , maar in mijn tijd was het denk anders dan nu .

 • 19 februari, 2015 om 02:08
  Permalink

  Ik heb daar ook gezeten in 2009/2010 hele jaar door alles hash gerookt zeker 12 kilo sgs35

 • 10 november, 2014 om 09:31
  Permalink

  Ik lees met verbazing het commentaar van iemand die 30 jaar geleden op den Engh was. Ik ben groepsopvoeder geweest op den Engh in de periode 2000 tot 2006. Den Engh in deze periode was totaal anders. Er was geen SGS methodiek. Ik en vele met mij staan nog steeds achter deze methodiek al moet er nog steeds aan gesleuteld worden. Ikzelf heb geweld naar personeel zien groeien van nauwelijks bestaand tot bijna elke dag . Geweld naar pupillen is in mijn teams nooit getolereerd!!!! Het probleem ligt meer dat er na 2 jaar den Engh totaal geen opvang of kamertraining was. Jonker is zelfs op een moment zelfs zonder toestemming een project begonnen gefinancieerd door den Engh. Geloof me dat ik ook genaaid ben door deze meneer maar bij mijn weten heeft hij nooit geld gebruikt voor zichzelf.

 • 24 september, 2013 om 23:14
  Permalink

  ik heb er gezeten van 2003 tot 2007 , en heb echt ziekelijk veel mee gemaakt daar ,
  kan er niet veel over zegen .
  wally_1991@live.nl

 • 1 september, 2013 om 15:29
  Permalink

  beste mensen van den engh te den dolder- dolderseweg 120, als ik het nog goed heb? ik heb in u internaat- den engh gezeten vanaf mijn 14de tot mijn 18de. ik kan 1 boek schrijven over de tijd dat ik daar heb gezeten, en heb gezien. nu is den engh nog 1 paradijs tegen over mijn tijd. ik zat er in de jaren 70. ik dacht 1973 of 1974?ik heb daar veel corruptie en dingen gezien, die niet door de beugel konden. ik zat eerst in loenhorst, en later in veldhorst. ik heb ook veel flinke klappen gehad van het personeel, wat eigenlijk de zorg over mij had? maar je hield maar beter je mond tegen mn familie, i.v.b. met later, als zij weg waren. wandt dan ,kreeg je als straf, kamer 13. ik hoop dat er nog jongens zijn, die dit lezen uit mijn tijd? mijn naam is frans kroon. geb- 30-06-1960. 1 jongen hete- geluk. graag reacties van oud bewoners uit die tijd, naar frans.kroon1960@gmail.com.

 • 6 maart, 2013 om 16:04
  Permalink

  ik zat daar ook in 1994 ik was 13 jaar en moest werken daar?
  geen school maar werken in de tuin als een slaaf
  triest daar 1 verkeerde blik en je kreeg daar straf
  en als je maar iets niet mee werkte daar dan werd je zo aan je hoofd meegesleurd naar je cel
  daar werkte me ook een paar kanker lijers op die afdeling waar ik zat
  was een keer ontsnapt heb een week op isoleer gezeten en daarna weken op me cel met niks
  nee je komt er niet beter vandaan kom je vrij 15 leerplicht niemand die rekening hield daar mee
  nee gelijk naar school erna dat werkt toch niet wat een instantie van niks

 • 15 augustus, 2011 om 16:47
  Permalink

  Best Laag Van jou Rene Kievit om zo maar een mening een ervaring van een jongen zo op te reageren.. jij zat daar misschien ook.. maar jij weet onmogelijk wat benjamin allemaal heeft meegemaakt

  Dus hoezo kun jij oordelen?
  Ik heb er ook gezeten toen de media er nog niks
  van af wist.. Toen Het Nog het Ergste was Ik zat in sgs 10 Het gaat goed met mij Ik neem Verantwoordelijkheid voor mijn eigen keuzes.
  Maar ik vindt niet dat jij zomaar Dit kan zeggen over Benjamin.. Dus jij hebt er ook Gezeten? So what..

 • 21 december, 2010 om 12:28
  Permalink

  Ja je kan het ook enorm overdrijven allemaal.
  Ik heb ook in den engh gezeten maar dat stom zinnige wat jij de wereld in stuurt is belachelijk voor woorden.En het is makkelijk he om jou TERUG VAL in de Schoenen van Den Engh te schuiven.
  Dit is jou medegedeeld door een oud bewoner van Den Engh te Den Dolder,, zo,n jaartje of 30 geleden.

 • 17 december, 2010 om 11:11
  Permalink

  ik heb van 2004 tot 2006 in den engh gezeten
  ik ben er zo geslagen en geestelijk misbruikt
  dat ik de rest van mij leven niet meer normaal kan leven ik zit al jaren thuis en niemand die mij helpt toen ik in 2006 klaar was werd ik zo op staat gegooit met 500 euro en geen diploma.s
  gleed alleen maar de slechte kant op omdat ik geen goede beglijding had ben nu 22 heb al weer vast gezeten agja de helft van mij groep sgs20 zat na een paar maanden alweer vast den engh agja jonker HEEFT ZIJN ZAKKEN INIEDERGEVAL GEVULD mja wat kan ik er aan doen en wie helpt mij verder den engh ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.