Koptisch praten in de kerk


Iedere zondag staat de Adriaan van Bergenstraat in Zuilen vol met geparkeerde auto’s, alsof er een feestje is. Het zijn vooral Egyptenaren die de auto’s uitkomen, elkaar uitgebreid begroeten en dan naar binnengaan bij Adriaan van Bergenstraat 67. Daar is een Koptische Kerk gevestigd.

Het Koptische geloof komt uit Egypte en is door deze bevolkingsgroep naar Nederland gehaald. Ook in andere grote steden, zoals Amsterdam, Eindhoven en Den Haag zijn Koptische Kerken te vinden. De Koptische Kerk schat het aantal gelovigen op vier- of vijfduizend leden.

Vergelijking eigen kerk
Eigenlijk heeft het best veel weg van onze ‘eigen’ Nederlandse kerken. Er is een pastoor, er zijn kerkbanken, er is een communie en is een bijbel. Maar de schoenen moeten uit en tijdens de liederen klinkt er een hoge, schrille stem die – voor buitenstaanders – onverstaanbare teksten door de microfoon. Sommige mensen zitten geknield op de vloerkleden. Maar wie de Koptische Kerk op basis van deze voorbeelden met een Moskee vergelijkt, heeft het verschrikkelijk mis!

Moslims
Want het zijn de Moslims die de Kopten verdreven uit Egypte. Voor de Kopten is het moeilijk om hun geloof uit te oefenen in landen als Egypte. Volgens een hoogleraar Koptisch zijn christenen in de ogen van de Islam tweederangs burgers. “Natuurlijk denken niet alle Moslims hier over. Maar het werk wel door. Vooral als er – zoals in Egypte – nog allerlei andere maatschappelijke spanningen zijn.

Vredig
Desalniettemin gaat het er in de Koptische Kerk tijdens de dienst vriendelijk, vredig en ook nog gezellig aan toe. Er wordt, behalve gebeden en gezongen, gelachen en samen gegeten. De Koptische gemeenschap is hecht. Ze spreken dezelfde taal – zowel Arabisch als Nederlanders. Maar ook de Nederlanders zijn welkom in deze gemeenschap. Iedereen mag zich tot het Koptische geloof richten. En het lijkt erop dat dat ook gebeurt, want ook Nederlanders zijn te vinden in de overvolle Koptische kerkbanken.

Hieronder een zelfgemaakt filmpje. Meer zien? Kijk binnenkort naar Campustalk voor een interview met de priester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.