Leegstand boven winkels

De Nederlandse binnensteden lopen leeg en zijn bijna helemaal onbewoond. Bovenverdiepingen van winkels staan vaak leeg. Ondanks verwoede pogingen van gemeenten om wonen boven winkels te creëren, is het alleen Maastricht gelukt om 400 woningen boven winkels te creëren. Utrecht blijft achter.

Samen met Amsterdam heeft Utrecht grote leegstand. Zo staan in de Kalverstraat en Nieuwendijk zo’n 700 bovenverdiepingen leeg, vergelijkbaar met de Steenweg en Oude Gracht in Utrecht. Schatting gaan naar ongeveer 40 duizend andere, vergelijkbare etages elders in het land.

Groot probleem is echter dat het maken van een ingang of trap naar een bovenwoning voor een ondernemer veel te duur is. De vierkante meters winkelruimte die er worden uitgespaard brengen per maand meer op dan het verhuur van een bovenverdieping. Sommige bovenverdiepingen van winkels zijn niet eens meer bereikbaar omdat de trap soms in zijn geheel uit het pand wordt gehaald.

Dit komt vaak doordat de binnensteden en de panden eigendom zijn van grote ondernemingen die het verhuren aan ketens en waardoor het moeilijk wordt voor kleine ondernemers. Dit is vaak slecht voor de panden en de leefbaarheid in de stad.

In Utrecht zijn er verschillende initiatieven om de leefbaarheid te bevorderen. Helaas komt dit vaak nog niet echt van de grond. Succesverhaal zijn de woningen die gemaakt zijn boven de HEMA.

Beluister hier komende week een reportage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.