Met onbekenden eten

Aan een tafel zitten zes mensen. Zes mensen die elkaar niet kennen. Ze wachten op het eten dat vanavond op het menu staat: paddestoelensoep, asperges en yoghurt met siroop.  

Sociale cohesie
In Resto Van Harte in Kanaleneiland wordt twee keer in de week door vrijwilligers een maaltijd voorbereid. Iedereen, jong én oud, rijk én arm is welkom in dit zogenaamde ‘restaurant’, dat is bedoeld om sociale cohesie te bevorderen en eenzaamheid tegen te gaan. Er komen minima op af die vooral de goedkope prijs van drie euro voor een avondje uit aantrekkelijk vinden, maar er zitten ook mensen die gewoon de volle zes euro betalen, niet in bezit zijn van een u-pas en gewoon ‘voor de gezelligheid’ komen.

Multiculti
Want voor je het weet, zit je tussen twee personen in die hele andere verhalen en achtergronden hebben. Turks, Marokkaans, Nederlands, Surinaams, Ethiopisch, Indisch. En tijdens het voorgerecht wordt er nog een beetje afgetast en is het weer het gespreksonderwerp, maar tijdens de youghurt hebben deze eters er nieuwe kennissen bij.

Heel Nederland
Inmiddels is Resto van Harte gegroeid en heeft het zich gevestigd door heel Nederland om op verschillende plekken in ons land mensen bij elkaar te brengen en elkaar te laten ontmoeten. Restomanager van de vestiging in Utrecht Jolanda Panis weet niet precies welke ontmoeting haar het meest is bijgebleven, maar ze weet wel wat er zo mooi is aan haar werk. “Mensen komen anders binnen dan dat ze weggaan. In het begin zijn ze nog schuchter, dan vinden ze het ergens nog wel een beetje eng. Maar na het eten gaan ze altijd met een tevreden gevoel weg, ik heb nog nooit ontevreden of teleurgestelde gasten gehad. En zelf ga ik ook anders weg dan dat ik ben gekomen. Ik kom tevreden terug. Iedere keer weer.”

Beluister hieronder een interview met Jolanda Panis, medewerker van Resto van Harte in Utrecht.

[audio:http://www.campusblog.nl/wp-content/uploads/2010/06/resto-van-harte-weblog-Lisanne-1.mp3]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.