Romboutstoren versus Domtoren

De Domtoren heeft een belangrijke plek veroverd in het hart van de studenten en de inwoners van Utrecht. Zo weet een merendeel direct te vertellen dat de toren 112 meter hoog is en kunnen alle studenten ‘Als ik boven op de Dom sta’ meezingen. Dit is uniek. De liefde voor de Romboutstoren in Mechelen is bij de Belgen lang niet zo vurig.

Nu de Skywalk is geopend, beklimmen steeds meer Belgen de Sint Romboutstoren in Mechelen. Dat is goed voor de populariteit van het gebouw. ,,Voorheen had ik een eenzaam beroep’’, vertelt de torenwachter. ,,De Rombout is nu voor iedereen open en ik kan dus praatjes maken met iedereen.’’

,,Een lied over de Romboutstoren?’’ De torenwachter denkt na. ,,Nee, die hebben we niet.’’ Over de Utrechtse toren is er wel een lied geschreven. De stem van Herman Berkien klinkt door alle studentenkroegen. Zijn lied ‘Als ik boven op de Dom sta’ is een echte klassieker.

Verschillen en overeenkomsten
De Domtoren is 112 meter hoog en de Sint Romboutstoren 97. De Utrechtse toren is niet alleen hoger, maar ook ouder. Zo stamt de Romboutstoren uit het jaar 1451 en de Domtoren uit 1254. Toch lijken de twee torens op elkaar. Zo hebben ze beiden een gotische bouwstijl.

Rondom beide torens zijn er mythes. ,,Toen de maan door de Romboutstoren scheen, dachten de inwoners van Mechelen dat de toren in brand stond’’, vertelt de torenwachter. ,,Met emmers water wilden de Belgen de toren blussen. Daarom worden de Mechelaars ook wel de manenblussers genoemd’’. Leden van het Utrechtse Studenten Corps (USC) mogen nooit onder de toren doorlopen. Dit vanwege de mythe dat ooit een student van de toren is afgesprongen en op een andere student terecht is gekomen.

[audio:http://www.campusblog.nl/wp-content/uploads/2010/06/Domtoren-Daisy.mp3]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.