Servische jongeren Marko & Tomi willen bij Europa

NOVI SAD – ‘Je hebt geen idee hoe frustrerend het is om in de rij voor de ambassade te moeten staan voor een visum om een vriend binnen de EU te kunnen bezoeken, en dan te worden afgewezen omdat “je financiële situatie niet voldoet”.’ De Serviër Tomi Takac wordt er moe van. Hij is vierentwintig en student geneeskunde. ‘Hoe kan je dan verdomme ooit een eigen huis en een toereikend inkomen hebben?’

De frustratie van Tomi staat niet op zichzelf. Veel Servische jongeren willen graag dezelfde mogelijkheden en kansen hebben als jongeren in West-Europa. Ze hopen dat het eventuele lidmaatschap van de EU hier verandering in zal brengen.

Toch ziet Tomi Servië voorlopig nog geen lid worden van de EU, simpelweg omdat het  geen voordelen oplevert voor grote machtige landen in Europa. ‘Aan de andere kant denk ik ook dat Servië pas lid kan worden als de burgers het zelf willen.’

Hij ziet het als de rol van jongeren om inwoners van de EU en oudere Serviërs er van te overtuigen met een open geest naar Europa te kijken. ‘En dan ooit, als er een gevoel van wederzijdse afhankelijkheid is, kan het er van komen.’

Tomi is bang dat Servië in een internationaal isolement terecht zal komen als ze geen lid kan worden van de EU. ‘Gelukkig hebben we het Exit festival nog [Zie kader], dat stelt ons in staat om in contact te blijven met jongeren uit de rest van de wereld.’

Hij vindt het onredelijk dat Nederland als eis stelt dat eerst generaal Mladic uitgeleverd moet worden aan het Joegoslavië-tribunaal voordat er over toetreding gepraat kan worden: ‘ik ben daar de dupe van maar ik kan er niets aan doen’.

Volgens Tomi zitten er veel voordelen aan lid worden van de EU.  Zo verwacht hij meer persoonlijke vrijheid. Ook kan er dan vrije handel gedreven worden, wat goed is voor de Servische economie. ‘Al zullen we wel moeite hebben met alle regels, daar zijn we helemaal niet aan gewend’, lacht hij.

Onze ontmoeting vindt plaats op het terras van het café van zijn vriend Marko Kojic (28). Hij vraagt hij of we het bezwaarlijk vinden als hij aanschuift.

Marko heeft zijn café ‘Bunker Hill’ vier maanden geleden kunnen openen door 25.000 euro van familie en vrienden te lenen. De banken in Servië vragen enorme woekerrentes: ‘Je moet al een extra hypotheek op je huis nemen om geld te lenen voor een tandenborstel. Nou ja, dat is misschien overdreven, maar voor een elektrische tandenborstel in ieder geval.’

Ook Marko ziet de voordelen van Europa, reizen en vrijhandelsverdragen zijn volgens hem de belangrijkste. Sinds de jaren 90’ zijn er veel dingen in positieve zin veranderd. ‘Alles is nu te koop, dat was tien jaar geleden wel anders. Maar als je kijkt naar de financiële sector zie je dat we hopeloos achter lopen.’

Het is opmerkelijk dat  Marko en Tomi amper tien jaar na de oorlogen op de Balkan zo Europees gezind zijn. Ze hebben beiden geen gevechten bewust meegemaakt maar zijn wel opgegroeid in een klimaat van nationalisme. De jongens spreken liever niet over de geschiedenis, maar desgevraagd willen ze er toch iets over kwijt.

‘Ik heb één beeld in mijn hoofd uit 1989 van het moment dat de problemen begonnen’, zegt Tomi. ‘Mijn ouders gingen bidden, de dag voordat er verkiezingen waren. Tijdens die verkiezingen kon er gekozen worden tussen de nationalist Milošević en de gematigde Panic. Jammer genoeg heeft Milošević gewonnen.’

Het was de eerste keer dat Tomi, ondanks zijn jonge leeftijd angst voelde omtrent een politieke situatie. Oudere mannen werden gemobiliseerd voor het leger. ‘Ik was echt bang mijn vader te verliezen.’

Tijdens de drie Balkan oorlogen in de jaren negentig was het crisis. Brood en melk waren nauwelijks verkrijgbaar en elektriciteit was er bijna nooit. Als de jongens naar school gingen droegen ze een dikke jas omdat de verwarming het niet deed. ‘Maar toch voelde ik me niet verdrietig, je raakte er aan gewend’, zegt Tomi.

In 1999 bombardeerde de NAVO onder andere energiecentrales en bruggen om president Milošević onder druk te zetten. Dit was voor Tomi gek genoeg de mooiste tijd: ‘Je wist wat de militaire doelen waren en de risico’s die daar bij hoorden. Ik ging veel skateboarden, en keek dan een beetje naar de vliegtuigen en explosies.’

Dat de oorlogen ook nare kanten hebben gehad, wordt duidelijk als Tomi vertelt over een bom die insloeg in de buurt van het weekendhuis van zijn ouders: ‘Wat ik toen gezien heb houd ik liever voor mezelf. Daar kan en wil ik niet over praten, maar vergeten zal ik het nooit’. Hij is even stil en kijkt naar zijn glas op tafel.

Marko doorbreekt de stilte: ‘Wat Milošević gedaan heeft was verschrikkelijk, en wij hebben dat laten gebeuren. We zijn ook de enigen die daarvoor verantwoordelijk zijn.’ Hij neemt een slok van zijn appelsap. ‘Je moet je wel realiseren hoe dat gegaan is: Er werd propaganda gebruikt om haat uit te dragen, er was sprake van een zeer selectieve berichtgeving’.

Nu is Boris Tadić president in Servië. Hij wil graag lid worden van de EU. Maar ook Marko ziet het voorlopig niet gebeuren. ‘Je ziet nu weer dat de oppositie, die behoorlijk primitief is, de zaak vertraagt. Ze organiseren rellen die me aan de jaren negentig doen denken. Weliswaar zijn de rellen kleiner en minder hevig dan vroeger. Maar er is nog steeds een groep mensen die niet tegen vooruitgang kan. Dat verontrust me’.

‘Nog een spritzer en een wodka voor mijn vriend?’, roept Tomi lachend: ‘Je hoort het: We feesten dus veel. Tussen het werken en studeren door.’ Ze hopen beide vurig dat ze ooit lid kunnen worden van de EU. Marko verwacht dat het er over tien of vijftien jaar wel van zal komen. ‘Als de tijd er rijp voor is komen we bij je op bezoek.’

bartt

MrKoek is geboren in het jaar 1985, studeert aan een HBO opleiding in het midden van het land en is bovengemiddeld geïnteresseerd in alles wat er in de wereld om hem heen gebeurt. Hij stelt vragen en zoekt daarbij antwoorden. Naar eigen zeggen maakt hij deel uit van: “De nieuwe Journalistieke voorhoede van Nederland” Hierbij worden door anderen echter grote vraagtekens geplaatst.

2 gedachten over “Servische jongeren Marko & Tomi willen bij Europa

  • 8 november, 2010 om 22:57
    Permalink

    Servië is een land in Zuid- Europa in een gebied dat doorgaans wordt aangeduid met de Balkan:De Zondebokken van Europa. De eerste Servische staat werd gesticht in de 7e eeuw door het Huis van Vlastimirović onder de naam van RaÅ¡ka.De Nemanjić -dynastie leidde Servië de Gouden Eeuw in en werd de machtigste staat van Zuid-Oost-Europa in die tijd onder leiding van tsaar Stefan Dusan in de 14e eeuw.Iedereen die kaarten kan lezen kan zien dat de Servische staat, tijdens de gehele geschiedenis van de Servische volkeren op Balkan, zich rondom de weg Rome – Constantinopel heeft bewogen. De komst van de Turken heeft de Serven teruggebracht naar het jaar 0 en 500 jaar lang op dat nivo gehouden omdat de Turken dermate ongeciviliseerd en primitief waren. Servië heeft talrijke prehistorische opgravingen, Romeinse nederzettingen en middeleeuwse kloosters. De kloosters Studenica, Sopočani, Stari Ras, Dečani en Gracanica en het Romeinse Fort Felix Romuliana – Gamzigrad staan op de werelderfgoedlisjt van UNESCO.http://www.flickr.com/photos/jup3nep/sets/72157610576294115/ De prehistorische nederzetting Lepenski Vir dateert terug tot 7000 jaar voor Christus en is Europa’s oudste nederzetting op de banken van de Donau.Sinds Turkse Rijk staat de Balkan namelijk open voor tegenstrijdige belangen van de grootmachten die daar een strategische voet proberen aan de grond proberen te krijgen. Dat de kleine Balkanlanden maar in zeer beperkte mate recht hadden op eigen nationale belangen is een feit dat ze enkel in hun voordeel konden keren door hun belangen bij een van de grootmachten te zoeken. De keuze was meestal beperkt tot twee mogelijkheden: een Westerse grootmacht aan de ene en Rusland aan de andere kant.Frankrijk, Italië, het VK, Rusland, Duitsland en vooral ook Oostenrijk-Hongarije bemoeiden zich regelmatig vanuit hun eigen belang met wat er op de Balkan gebeurde. De gevaren kwamen dus niet primair van de Balkan. Servie,het is een mooi land met een rijke cultuur en traditie en een goed ontwikkelde bevolking, een land met een veelbewogen geschiedenis, waar al vanaf de 9e eeuw om de heerschappij wordt gestreden, is sinds 5 juni 2006 weer een onafhankelijke staat geworden.De hoofdstad en tevens grootste stad van Servië is Belgrado, met bijna 2 miljoen inwoners:Belgrade – Wikipedia, the free encyclopedia, City break Waar in Belgrado de Sava en de Donau samenvloeien, liggen honderden bootrestaurantjes en nachtclubs naast elkaar te dobberen.De live groepjes spelen er alles, van zigeunermuziek tot Servische folk en jazz. De clubs worden door zowel het jongere als het oudere publiek aangedaan. De clubs bezorgden Belgrado een nieuwe bijnaam: Sin City.Ook zijn er diverse cafe’s welke in kelders zijn gevestigd, ook dit heeft natuurlijk zijn eigen sfeer. Uitgaan in Belgrado heeft de reputatie dat de sfeer goed is, de drank goedkoop en dat er veel vrouwelijk schoon rondloopt.Vandaag komen vele jongeren aan Belgrado want beroemd is voor de nachtleven die praktisch de hele nacht lang duurt. Dit alles maakt Belgrado tot een ideaale “party” hotspot.http://www.travelvalley.nl/Ontspanning/647 Servië een land rijk aan tradities en waar de bevolking trots is op haar cultuur, prachtige ongerepte natuur,uitgestrekte vlaktes, mooie steden zoals Belgrado, Novi Sad en Nis, de rivieren de Donau, Sava, Uvac, Ibar, Morava en Tisa, de wereldbekende muziekfestivals Guca [drie dagen en nachten] : http://www.youtube.com/watch?v=KIjnYsu0WUo&feature=related en Exit >> : EXIT [“Het beste ter wereld festival in 2006” – Guardian UK] ,de thermaalbaden die verspreidt liggen over het hele land [Vrnjačka Banja , Soko Banja ,Banja Koviljaca,enz…de vele Orthodoxe kloosters met wereldberoemde iconen [Gračanica monastery],de fantastische keuken,de gastvrijheid van de bevolking en niet te vergeten Slijivovica, de pruimenbrandenwijn, veel meer heeft Servië u te bieden:http://www.flickr.com/photos/jup3nep/sets/72157602224584421/with/3376189216/ De Servische grond is rijk en vruchtbaar en heeft altijd in de eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Dankzij de ongelofelijk vruchtbare grond langs de rivier Morava en in Vojvodina was Servië het rijkere deel van Joegoslavië. De landen die wij nu kennen als Slovenië, Macedonië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en maritiem Kroatië waren passief, te droog of te hoog en waren daarom een bron van armoede en emigratie (van de VS tot Australië). Heel Joegoslavië was voor een heel groot deel afhankelijk van de landbouw en veeteelt van Servië. Het is een feit dat het relatieve rijke Servië van 1903 aantrekkelijk was vanwege haar voedsel surplus. Het Pannonische Laagvlakte in gelegen in de provincie Vojvodina ten noorden van Belgrado, wordt ook wel de Graanschuur van Servië genoemd: Launch in external player Het land Servie telt vijf nationale parken:Djerdap, Å ara (Kosovo), FruÅ¡ka Gora, Kopaonik, en Tara.Tara Nationaal Park, gelegen in het westelijke deel van Servië, beslaat 19.200 hectaren met een beschermingsgebied van 37.584 ha.Servië staat bekend om haar ongerepte natuur. Tara Bergen, buiten haar heuvels, karst grotten, ravijnen en stroomversnellingen en prachtige canyon verborgen rivier Drina, dat is de diepste van Europa.In 1977 het Nationaal Park opgenomen in de UNESCO-lijst als een biosfeer reservaat, in 1980 de lijst van Werelderfgoed van natuurlijk erfgoed.In de stad Nis is gelegen Leiding Kula [Cele Kula ] toren,gebouwd door de Ottomanen met 952 schedels [de afgehakte Servische hoofden] van opstandige Serven. Vandaag in de toren 58 schedels. Een deel van hen waren waarschijnlijk begraven familieleden opstandelingen:http://www.youtube.com/watch?v=FRkcWNlHqLk Op de noordelijke hellingen van Zlatibor is etnisch dorp Drvengrad.Complete dorp is gecreëerd door Servische Wereldberoemde filmregisseur Emir Kusturica: http://www.google.nl/images? En nu even iets heel anders:Devil’s Town” (Djavolja Varos,een wonder van de natuur) is een eigenaardige rotsformatie, gelegen in het zuiden van Servië: http://djavoljavaros.360.rs/ .Servische held:Nikola Tesla,hij wordt gezien als een van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden[Tesla was de zoon van een Servisch-Orthodoxe priester)::http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla Tesla roadster is een volledig elektrisch aangedreven sportauto ontwikkeld door Tesla Motors. http://www.youtube.com/watch?v=ZnBpd88pRLA,http://tesladownunder.com/tesla_coil_sparks.htm#Rotating%20long%20breakout%20point, http://www.teslatheband.com/. Servische helden:Mileva Maric.,Mihajlo Pupin:Mihajlo Pupin,Vuk Karadžić,enc:…Het Servische volk is de laatste jaren een slecht imago toegeschreven door oorlog propaganda en leugens , maar de mensen zijn hartstikke aardig., hartelijke en enorm gastvrij.Balkan in een koloniale bezetting door de VS en EU!Dat was het plan!Dat blijkt zowat de belangrijkste strategische doelstelling van de VS in hun oorlog tegen Servie.Daarbij werden 372 industriële sites platgegooid,meer dan honderd miljarden dollars aan schade!!? Een ongelukje?Voordat de oorlog begon, Joegoslavië was economisch sterker dan Griekenland. De vraag wat er gaat gebeuren met het Trepca in Servische Kosovo -mijnbouwcomplex (lood, zink, cadmium, zilver, goud),een van de rijkste mijnen van Europa,waardoor onder zijn bestuur Servië een belangrijke inkomstenbron is kwijtgeraakt.In 2004 maakte de VN missie in Servische gestolen Kosovo bekend dat 500 [Serviche] bedrijven werden geprivatiseerd [zonder de toestemming van Servië ], de Amerikaanse ondernemingen waren de grote winnaars.US Steel bijvoorbeeld kon voor een appel en een ei Sartid opkopen, de grootste staalfabriek van de Balkan.De lijst is nog veel langer.Zij plunderen het land,waardoor het land erg arm wordt met behulp van marionettenregering in Belgrado.De derde wereld worden door het westen leeggeroofd.Bestaat er een eindeloze rij voorbeelden van westers imperialisme maar blijkbaar zijn veel mensen daar liever blind voor.Vandaag moeten de Servische werkers zich verenigen tegen de ergste onderdrukking: die van het imperialisme, die van de Navo.http://www.youtube.com/serbia#p/u/2/OGb3u1Hbhxw , History of the Balkans.,…….http://www.flickr.com/photos/25749625@N02/with/3980105951/.,WO2,deze video clip:What was Jasenovac?,…. Crucified Heritage

  • 21 september, 2010 om 17:13
    Permalink

    Vanaf 1991 zijn Open Society Institute gekanaliseerd meer dan $ 100 miljoen naar de kas van de anti-Milosevic oppositie[geregisseerd door CIA], de financiering van politieke partijen, uitgeverijen en “onafhankelijke” media, zoals Radio B92,en nog het tribunaal in Den Haag, mede-gefinancierd door Soros… De succesvolle demonisering van de Serviërs, waardoor ze grotendeels verantwoordelijk is voor de Joegoslavische oorlogen, en als uniek en genocidale moordenaars, was een van de grote propaganda triomfen van ons tijdperk. De door het Westen gecontroleerde media in de gehele wereld geven nationale en sociale zelfverdediging in landen als Joegoslavië valselijk weer als fascistisch. Dit werd 15 jaar lang over de Serviers gezegd, want hun misdaad was dat zij het multi-etnische Joegoslavië verdedigden en zich verzetten tegen bezetting door buitenlanders,NAVO!!. Je hoeft werkelijk geen “Milosevic fan” te zijn, om te wijzen op de rol van Internationaal Monetair Fonds, NAVO, geheime diensten van VS, Duitsland etc., oliebedrijven, George Soros, CNN, enz. bij de oorlogen in (ex-)Joegoslavie. Het is geen geheim dat Duitsland het initiatief heeft genomen om Joegoslavië op te blazen.Het gevolg waren de diverse oorlogen in de Balkan, met de noodzakelijke vernietiging van Servië, de belangrijkste macht in Joegoslavië.De strijd in voormalig Joegoslavie was en is een strijd tussen het Duitse en het Amerikaanse kapitaal om daar voet aan de grond te krijgen.Slobodan Milosevic diende als symbool van de tegenstand tegen de Nieuwe Wereldorde.Hij en zijn regering weigerden mee te werken… zij waren de grootste hindernis voor het doorzetten van de Nieuwe Wereldorde op de Balkan. Horst Grabert, voormalig ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland meende dat met de oorlogen “Joegoslavië slechts als camouflage had gediend om de eigenlijke bedoelingen van onze machtselite, namelijk een verdere stap te zetten in het tot stand brengen van de Nieuwe Wereldorde, te versluieren.Daarom werd met alle macht de val van president Slobodan Milosevic doorgezet. http://szrzlj3.blogspot.com/2010/09/joegoslavie-oorlog.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.