Sportief Paaldansen

Over sommige hobby’ praat je liever niet op verjaardagen. De 20-jarige Janneke van Kool
kan dat beamen. Wanneer zij na lang aandringen vertelt wat voor een sport ze doet valt er altijd een ongemakkelijk stilte in de kamer. “Maar die stilte verdwijnt snel als ik uitleg welke sport ik werkelijk doe”, vertelt Janneke. Bij paaldansen denkt iedereen aan louche nachtclubs waar schaars geklede vrouwen sensueel aan een paal dansen. Maar sportief paaldansen gaat toch echt anders.

De sport is zo’n tien jaar geleden is ontstaan. Het is de bedoeling dat de (meestal) vrouwen, acrobatische bewegingen en danspasjes om, op en aan de paal doen. Beoefenaars zijn dan ook vaak oud-turners die eens een andere sport wilde gaan beoefenen. Janneke kwam zonder acrobatisch verleden in aanraking met de sport. “Ik zat vroeger op paardrijden dus ik was juist gewend zo stijf als een hark te sporten.”

Het begin is bij sportief paaldansen wel even doorbijten. “Je komt de eerste lessen echt met enorme spierpijn en rijen blauwe plekken thuis”, vertelt Janneke. Middels korte krachttrainingen bouw je langzaam een spiermassa op. “Als je aan zo’n paal hangt moet je toch je eigen gewicht helemaal dragen. Vooral als je spectaculaire moves gaat maken als ondersteboven hangen.”

In het sportieve paaldansen is iedere link met de erotiek verbroken. Zo zijn sinds een aantal weken de naaldhakken verboden geworden op wedstrijden. Ook sensuele bewegingen en uitdagende kleding zijn niet meer toegestaan. “Enige wat je nog hebt zijn de korte broekjes, om grip te krijgen op die paal moet je er, als het ware, met je huid ophangen.”

Waarom iedereen massaal moet gaan sportief paaldansen? Janneke: “Het is iedere week enorm gezellig om met een club meiden te sporten. Je hebt elkaar echt. Daarnaast is het ook nog eens erg goed voor je zelfvertrouwen.”

Lijkt het jou ook leuk om aan deze sport te beginnen?
Hieronder een stappenplan voor het dansen aan een paal.

In de uitzending van Campus Talk namen wij een kijkje bij ‘Sportief Paaldansen’ aan de oude gracht.

Eén gedachte over “Sportief Paaldansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.