Stappen voor die medaille

Een kleurrijke stoet door de straten van Nieuwegein verraadt aan mij dat de avondvierdaagse weer is begonnen. De grootste groep kinderen loopt de vijf kilometer. De reden waarom ze meelopen: een door moederlief goed gevuld heuptasje vol snoep.

Trots laat een groepje meisjes de inhoud zien. Menthos, kauwgom, chips, chocolade, lolly’s, winegums en stophoest. Je zou denken dat de jonge wandelaars tientallen kilo’s aankomen van al dat voedsel dat ze in twee uur tijd naar binnen proppen, maar niets is minder waar.

Drukte
Alle kinderen krioelen om elkaar heen, tot grote ergernis van de automobilisten. Menig kind struikelt over de eigen voeten, en veel struiken moeten het ontzien. Een klein jongetje rent van hot naar her om steentjes bij elkaar te zoeken. Want: “We komen zo langs een watertje en ik ga álle vissen vermoorden!”
Wat ze zo leuk vinden aan het wandelen? De meisjes antwoorden braaf dat ze het kletsen zo gezellig vinden. Het jongetje, nu een hand vol stenen: “Klieren.” Hij giechelt en pakt papa’s hand vast. Want het is toch wel zwaar, die vijf kilometer.

Acht kilometer
Het is de 36ste keer dat in Nieuwegein de avondvierdaagse wordt gelopen. Een kleine 2100 man, zowel volwassenen als kinderen, hebben zich ingeschreven.
Rob Ruitenbeek, voorzitter van de avondvierdaagse, is tevreden met de opkomst. “Het is toch altijd weer leuk om al die vrolijke kindergezichten te zien. En ze zijn hartstikke enthousiast. De kinderen die vijf kilometer lopen, loper er misschien wel acht.”

IJs
En dat zullen ze toch aan het einde van de rit voelen in de voeten. Een klein meisje dat zoet wordt gehouden met een ijsje, zucht en kijkt even moeilijk. Tegen het luchtledige zegt ze: “Als ik een stappenteller had, dan had die honderdduizend stappen geteld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.