Straatnieuws geeft dak- en thuislozen een kans

In de supermarkt, op de hoek van de straat of op het station. Iedereen weet waar je een straatkrant kunt kopen. Maar waar de straatkrant voor staat en waarom deze is opgericht, is vaak onbekend.

De eerste daklozenkrant in Europa was The Big Issue in Londen. Deze werd in 1991 voor het eerste gepubliceerd en bleek al gauw een groot succes. Drie jaar later werd in Utrecht dan ook de eerste Nederlandse straatkrant gemaakt, genaamd Straatnieuws. Later volgden onder andere Z Magazine in Amsterdam, Straatnieuws in Rotterdam en in Groningen, Friesland en Drenthe De Riepe.

Verkopers
De straatkrant wordt verkocht door personen zonder woon- of verblijfplaats. ”Het doel van Straatnieuws is om daklozen en mensen met weinig geld een manier te bieden om voor zichzelf te zorgen via een goede inkomstenbron”, legt de redactie van Straatnieuws Utrecht uit.
In Utrecht wordt de krant voor €1,90 verkocht, terwijl de straatverkopers hem voor €0,90 inkopen. Een deel van de opbrengt van de verkochte kranten mogen ze dus zelf houden. Op die manier vormt de verkoop een alternatief voor illegale activiteiten. ”We houden ze eigenlijk van de straat. Wij helpen onze verkopers graag door ze werk te bieden. Maar indirect helpen ze ons natuurlijk ook”, aldus een redactielid.
Ook Henk, een straatverkoper in Utrecht, is het hiermee eens. “Soms hoor je mensen zeggen dat ze geen straatkrant van een verslaafde willen kopen. Zelf heb ik geen verslaving en ik keur het gedrag van sommige collega’s ook niet goed. Maar deze mensen moeten toch aan hun verslaving komen. En dan liever met wit geld, dan met geld uit het criminele circuit. Dus dan kun je beter wel een straatkrant kopen.”

Toekomst
De toekomst van de krant wordt vaak besproken. Zullen de kranten blijven bestaan en hoe is de combinatie met internet, zijn vragen die vaak gesteld worden. Ook de redactie van Straatnieuws denkt hierover na, maar wil daar nog weinig over zeggen. ”Internet speelt ook bij onze krant een rol. Wij hebben een website, die we in de toekomst graag verder willen uitbreiden. Maar verder denken we van dag tot dag. Zolang we genoeg adverteerders en sponsers hebben, heeft Straatnieuws een toekomst.”

In Campustalk gaan we op pad met Henk. De 66-jarige Henk verkoopt al zeven jaar de straatkant op zijn vast plek in Utrecht: de Plussupermarkt op de Voorstraat.
Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.