Utrecht: The place (not) 2 be

Heb jij dat ook? Dat als je door de binnenstad van Utrecht loopt, het zonnetje je warm in je gezicht schijnt en je de terrassen voor het uitkiezen hebt dat je dan tegen jezelf zegt: “Ja, ik vind Utrecht echt een topstad!” Niet? Nou ik dus wel. Het probleem is dat ik mezelf afvroeg waarom ik dit alleen met Utrecht heb.

Sinds mijn jeugd ben ik qua steden beter bekend met Rotterdam en was ik voordat ik in Utrecht kwam wonen vaker in Amsterdam te vinden. Maar nergens heb ik dit gevoel ervaren, zoals ik dat heb langs de Utrechtse grachten. Nu vraag ik me af, waarom? Waarom heb ik dit niet als ik in Amsterdam over de Kalverstraat loop of in Rotterdam over de Lijnbaan?

Dorps Utrecht
“Het ligt aan de kleinschaligheid waarmee Utrecht zich kenmerkt.” Dat is wat Reindert Hoek, de directeur StadsOntwikkeling Utrecht, mij tenminste wist uit te leggen. “Het gevoel dat je door een groot dorp loopt zorgt ervoor dat mensen zich er op hun gemak voelen. Doordat Utrecht een echte studentenstad is hangt er een frisse en dynamische sfeer. Juist omdat jij ook jong bent en je je in dezelfde levensfase bevindt als deze grote groep Utrechters, voel je je op je gemak.”

Er is echter een keerzijde aan dit dorpse gevoel. Er zijn een heleboel mensen die dit waarderen en dit ontactisch aan al hun vriendjes en vriendinnetjes doorvertellen. Hierdoor wordt het steeds drukker en drukker in Utrecht. De gemeente verwacht dat Utrecht de komende jaren van 300.000 naar 400.000 inwoners zal uitdijen. Zeg dus maar ‘dag met je handje’ naar dat dorpse gevoel dus. Op een gegeven moment zul je niet alleen uitsmijters bij discotheken hebben, maar ook bij terrassen. “Nee, jij mag niet gaan zitten knulletje, deze plaats is alleen bestemd voor mensen met een speciale ledenpas”, of “Ga anders eerst ff thuis andere schoenen aantrekken en kom dan terug, proberen we het nog een keer.” Of wat dacht je van het openbaar vervoer? Je moet voor de grap een keer in de spits het lef hebben om een bus of tram in te stappen op het Centraal Station. Hutje mutje op elkaar gedrukt, mag je vervolgens de gehele busreis luisteren naar zo’n loops wijf dat in je oor staat te tetteren over die jongen die haar maar niet terugbelt. Leuk joh! En dan heb ik het niet eens over Koos Doelloos die tegen je op staat te rijden en de weg van zijn bed naar de douche al jaren niet kan vinden.

Proppen
Utrecht is een knusse stad, maar dit knusse gevoel riekt straks met +100.000 inwoners eerder naar verstikkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.