Van en Voor Jongeren

Stel je voor. Je woont in Kanaleneiland. Je bent 16 jaar, en vol energie. Dan heb je sowieso een probleem, want er is vrij weinig te doen bij jou in de buurt. Er blijven dan twee opties voor je over: of je verveelt je al je jonge jaren weg in een of ander nutteloos buurthuis, of je zorgt zelf dat er wat te doen is.

Met die instelling besloot Mustapha Esadik een paar jaar geleden zich te storten op de stichting Van en Voor Jongeren. “De wijk stond al maanden negatief in de media; ze zou last hebben van Marokkaanse hangjongeren en straatcrimineeltjes. Ik zal niet beweren dat die er totaal niet zijn of waren. Het probleem is dat dit probleem niet bij de kern werd aangepakt en daar komt onze stichting om de hoek kijken.”

Stichting
Van en Voor jongeren is een stichting, die zich met behulp van de jongeren uit de wijk, richt op diezelfde jongeren. Ze organiseren voetbalwedstrijden, culturele middagen met dans en cultuur, kickboksgala’s maar hebben ook een eigen tijdschrift. Het devies is dat de jongeren alles zelf mogen bedenken en het met behulp van de stichting  in uitvoering brengen. “Het is echt anno 2010 dat mensen gewoon zelf dingen bedenken, dus in plaats van downloaden, uploaden. Dat is dan ook waar wij met de stichting op in willen spelen. Jongeren die een goed idee hebben zijn bij ons van harte welkom. Wij kunnen kijken of het idee dan uitvoerbaar is.”

De stichting bestaat nu ruim  7 jaar , groeit nog steeds en is wereldberoemd in de wijk. Ieder jaar organiseren ze weer grotere evenementen. Volgens Mustapha zijn er geen grenzen aan de opzet van hun organisatie. “Dit is iets wat je in principe in heel Nederland kunt gebruiken. Er zijn niet alleen in Kanaleneiland jongeren die niets te doen hebben. Ook in Rotterdam heb je wijken waar de jongeren zich dood vervelen. Een idee als dit zou daar dus perfect werken.”

Blend Festival
Dat de stichting populair is blijkt uit de opkomst naar het Blend Festival dat in samenwerking met de stichting in Kanaleneiland werd georganiseerd. Hier vermaakte een grote groep jongeren uit en rondom de wijk zich met de door hen zelf bedachte activiteiten. Wil je zelf ook eens een kijkje nemen bij zo’n project. Check dan de website www.vanenvoorjongeren.nl om te kijken wat er in de stijgers staat.

Interview met Mustapha Esadik
[audio:http://www.campusblog.nl/wp-content/uploads/2010/06/audiomoes12.mp3]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.