Veldslagen op de hobbyzolder

Oorlogje spelen. Bijna ieder jongetje deed het vroeger. Sommige jongetjes (inmiddels mannen) zijn misschien een beetje blijven hangen in het oorlogje spelen. Omdat deze groep vaak te oud is om met een houten pistooltje door de struiken te rennen, spelen ze binnenshuis oorlogje. In het klein bouwen ze hele veldslagen na. De naam van de hobby: Warhammer.

De Games Workshop is het bedrijf achter Warhammer. Bij de winkel zijn bijna alle oorlogswerktuigen te krijgen. In miniatuurversie natuurlijk. Zo zijn er soldaten, tanks en vliegtuigen, maar ook lopende robots met aliens erin. Voor wie net in het Warhammerwereldje komt kijken is het even wennen. Wat is nu de bedoeling van het spelletje?

Lord of the Rings
Om heel gemakkelijk te beginnen: er zijn twee ‘soorten’ Warhammer. Er is een fantasy- en een toekomstvariant. De fantasyvariant heeft verdacht veel weg van Lord of the Rings. Draken, elfen, trollen en draken en ridders nemen het tegen elkaar op. Warhammerspelers kopen modelsoldaatjes van een bepaald ‘ras’ en nemen het daarmee op tegen andere legers.

Rassenstrijd
De toekomstvariant speelt zich af in het jaar 40 000(!) De mens heeft honderden planeten gekoloniseerd en is het heersende ‘ras’. Er zijn echter heel wat aliens die daar verandering in willen brengen. Orks (daar zijn ze weer), futuristische elfen en andere aliens willen de menselijke emperor (hé, Star Wars?) van de troon stoten.

Veldslagen
De oorlogen vinden plaats op tafels die wel wat weg hebben van een miniatuurspoor. Er staan gebouwtjes, bergen en boompjes op om ‘beschutting’ te bieden aan de strijdende soldaten. De spelers mogen om beurten aanvallen en het lot bepaalt wie er wint. Een worp met een dobbelsteen geeft namelijk aan hoever de soldaatjes mogen lopen en of ze raak schieten. De spelers zelf zeggen natuurlijk dat het lot slechts een onderdeel van het spel is. Een goede strategie is veel belangrijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.