Schrikken van cijfers dementie Utrecht

Schrikken. Dat is wat ik deed. Zoveel mensen? Ieder uur krijgen vier mensen in Nederland dementie. In Utrecht zijn er 3000 mensen met de ziekte.

Een paar maanden geleden hoorde ik dit verhaal: “Mijn eigen moeder herkent me niet meer. Zit ik op de 80e verjaardag van m’n moeder, zegt ze opeens:

‘O, wie ben jij?’. Dat deed me eerst veel pijn. Maar nu snap ik dat ze er ook weinig aan kan doen. Toch is het naar, dementie.”

Onbeantwoorde vragen
Bizar. Je geheugen kan steeds minder worden, totdat je het helemaal kwijtraakt. Hoe ga je daar nu mee om? Die vraag spookt al tijden in mijn hoofd. Willen weten, maar niet kunnen weten. Je kunt er niets aan doen. Er is geen medicijn. En het aantal mensen met dementie is alleen maar aan het stijgen. Moet ik bang zijn of is er over dertig jaar een oplossing voor dit probleem? Vragen die ik niet kan beantwoorden. Tenminste, nog niet.

Alzheimer Café Alzheimer Café
Speciaal voor dementerende mensen en hun mantelzorgers wordt elke woensdag van de  maand in Utrecht het Alzheimer Café georganiseerd. Een plek wordt gecreëerd, zodat er kan  worden gepraat over de ziekte. Ook worden er adviezen gegeven.

Tijd voor meer duidelijkheid over dementie. Hoe beleven de mantelzorgers hun taak? Wat is  nu het moeilijkst?

Binnenkort een reportage over ‘dementie in Utrecht’ op CampusCam. Met daarin een bezoek aan het Alzheimer Café. Houdt CampusBlog in de gaten.

Hieronder een filmpje van het Alzheimer Cafe in Amersfoort, 2008:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.