Aboriginal art

 

De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, hebben een geschiedenis die velen duizenden jaren in de tijd teruggaat. Dit geld ook voor de kunst.

Bij de Aboriginals komt kunst voor in verschillende vormen. Het begint bij de rotsschilderingen en landkaarten waarna schilderingen op doek, lijf, wapens, hoofdbanden, riemen, boemerangs en op de didgeridoo volgden.  

Doordat de kunst veelal gemaakt is van natuurlijke materialen werd deze kunst vroeger gezien als primitief.  Tegenwoordig is deze kunst juist modern en onvoorspelbaar omdat de ontwikkelingen zo snel gaan. Dit zou zijn omdat de Aboriginals een van de oudste culturen ter wereld is, terwijl de stam pas ‘laat’ ontdekt werd.  

Een van de meest bekende Aboriginal kunstwerken is de didgeridoo. De didgeridoo wordt bespeeld bij ceremonies.  Het Australische symbool is een lang uitgehold stuk hout, meestal van een eucalyptusboom. Aboriginals geloven dat de diepe lage klanken de wereld hielp te ontstaan. Ze noemen het ook wel spirit omdat het de mens met de aarde verbindt.

Het museum voor hedendaagse Aboriginalkunst in Utrecht heeft tentoonstellingen en geeft workshops in het spelen van de didgeridoo. In de tweede aflevering van CampusCam een kijkje in het museum aan de Oudegracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.