Acht doelen voor een betere wereld

Hongersnood verhelpen, kindersterfte tegen gaan en het uitbannen van aids en malaria. Een greep uit de acht millenniumdoelen die in ontwikkelingslanden over vijf jaar moeten zijn behaald. Een hele klus als je gaat kijken naar wat er allemaal moet gebeuren om die doelen te behalen.

Regeringsleiders van 189 landen spraken in het jaar 2000 met elkaar af dat voor het jaar 2015 armoede, hongersnood en ziektes teruggedrongen moeten zijn. Deze afspraken zijn vertaald in acht concrete doelen. Zo stelt het eerste doel dat het aantal mensen dat in extreme armoede leeft ten minste voor de helft moet zijn teruggebracht ten opzichte van het jaar 1990. Ook moeten alle kinderen in het jaar 2015 waar dan ook ter wereld basisonderwijs kunnen volgen, blijkt uit het tweede millenniumdoel.

Gelijkheid van mannen en vrouwen is het derde millenniumdoel. Vrouwen moeten dezelfde rechten als mannen hebben, dit blijkt in veel landen tot op heden niet het geval te zijn. Het aantal kinderen jonger dan vijf jaar dat in ontwikkelingslanden overlijdt moet met tweederde zijn afgenomen ten opzichte van 1990, dit heeft zich vertaald in het vierde millenniumdoel. Uit het vijfde millenniumdoel blijkt dat de gezondheid van moeders beter moet worden gewaarborgd. Er sterven jaarlijks ruim een half miljoen vrouwen wegens hun zwangerschap. Dit moet met 75 procent zijn teruggedrongen in 2015.

Ziektes zijn een ander onderdeel van de gestelde millenniumdoelen. In 2015 moet de verspreiding van aids en hiv een halt zijn toegeroepen. Daarnaast is het noodzakelijk dat iedereen die besmet is met hiv of aids met de juiste medicijnen kan worden behandeld. Het zevende doel beschrijft de duurzaamheid van het milieu. Met dit doel moet worden gezorgd dat het milieu waarin mensen wonen wordt verbeterd. Hierbij kun je denken aan het terugdringen van luchtverontreiniging, ontbossing en de uitputting van landbouwgrond.

Het achtste doel beschrijft de manier waarop rijke landen ontwikkelingslanden kunnen helpen bij het behalen van de andere zeven doelen. Met behulp van meer ontwikkelingshulp, staatsschulden te verlichten of handelsbarrieres op te heffen.

Met nog vijf jaar te gaan moet de wereld alles op alles zetten om deze millenniumdoelen te behalen. Dit alles om uiteindelijk een betere wereld voor iedereen te creeren. Kijk voor meer informatie op de officiele website van de milleniumdoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.