Bezemen is een misdrijf!

be-ze-men, tuingereedschap, scheldwoord (nerd, sukkel, hoer)

Foto: Tari ter Maat

Nee, met bezemen wordt hier niet het alledaagse vegen van de stoep bedoeld. Bezemen heeft een geheel nieuwe betekenis gekregen als scheldwoord en betekent iets in de trant van sukkel, nerd of hoer. Deze uitbreiding van mijn vocabulaire leer ik van de donderdaguitzending van Editie NL. Schijnbaar loop ik mijlenver achter, want deze betekenis is in de straattaalkringen al jaren bekend.

Een pluim voor het creatieve brein die de nieuwe betekenis van bezem heeft bedacht. Wat een letterlijke bezem te maken heeft met de figuurlijke betekenis van hoer is voor mij een vraagteken. Maar met een scheldwoord moet getreiterd worden en naïeve meisje die nog altijd vrolijk foto’s en filmpjes van zichzelf op internet zetten, zijn hiervan het slachtoffer. De pestkoppen zetten scheldwoorden en seksueel getinte leuzen bij deze foto’s, vaak inclusief naam en nummer van de betreffende persoon. Oftewel, ze zijn aan het bezemen.

Digitaal pesten kan dit genoemd worden. Lekker veilig voor de treiteraars, extra schadelijk voor de slachtoffers. Want het World Wide Web is voor iedereen toegankelijk en openbaar en filmpjes worden doorgestuurd naar iedereen die het maar wil zien.

Justin Pardoen van Mijn Kind Online laat aan Editie NL weten dat slachtoffers het filmpje moeten laten verwijderen en aangifte moeten doen. En voor de pestkoppen is het oppassen geblazen, want als je gepakt wordt hangt er zeker een straf boven je hoofd. Deze vorm van pesten is namelijk een misdrijf. En misdrijven moeten bestraft worden!

Als ik een nieuwe betekenis aan bezemen had mogen geven, was het iets in de trant van wegvliegen geweest. A la Harry Potter zou iedereen er dan vandoor bezemen. In plaats van ‘ik ga ervandoor’ wordt het dan ‘ik bezem ‘em’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.