Blindenvoetbal in Nederland nóg geen succes

“Links, links, links. Nee, iets meer naar rechts. Ja, en nu een paar stappen naar voren. Goed zo, blijf daar.” Deze kreten lijken misschien op een kompastocht bij de padvinders of de aanwijzingen tijdens het spel Timboektoe op Nederland 1. Toch gaat het hier om de instructies die tijdens een wedstrijd blindenvoetbal door de coaches worden gegeven.


blindenvoetbalMet 1,2 miljoen leden bij de KNVB is voetbal verreweg de populairste sport in Nederland. Maar wat als je wilt voetballen en slechtziend of blind bent? Voetballen in een reguliere competitie is dan onmogelijk. Daarom is richtte Bartimeus, een organisatie die hulp biedt aan blinden en slechtzienden, in 2006 het eerste voetbalteam voor blinden en slechtzienden, ook wel five-a-side-team genoemd, op. Met vier blinde of slechtziende spelers en één ziende keeper.

Het grootste verschil met ‘normaal’ voetbal is dat je niet kunt zien wat je doet en waar de bal is. Er zitten daarom belletjes in de bal en staan er twee coaches langs de lijn om de spelers individueel aanwijzingen te geven. Bovendien worden ook de slechtziende spelers ‘blind gemaakt’ door een blinddoek, zodat elke veldspeler helemaal niets ziet.  Maar het doel van het spel is net als bij gewoon voetbal hetzelfde: zoveel mogelijk scoren. Blindenvoetbal

Helaas kent Nederland nog geen competitie voor five-a-side voetbal. In landen als Argentinië, Italië en Engeland wordt de sport wel intensief beoefend en zijn daar ook competities voor five-a-side voetbal. Er is zelfs een internationale competitie en sinds 2004 is het ook een sport op de Paralympische Spelen. Maar vooralsnog doet Nederland nog niet mee op het internationale toneel.

Het filmpje hieronder bewijst overigens dat professionele five-a-side voetballers de meeste ‘ziende’ voetballers met gemak zullen verslaan.

Wil je weten hoe in Nederland five-a-side voetbal gespeeld wordt. Binnenkort zendt CampusCam een reportage uit over het blindenvoetbal in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.