Brave poesjes nemen geen Prozac

Wanneer je een kat in huis neemt verwacht je niet dat dit problemen oplevert. Toch zijn er veel katten die wel degelijk voor problemen zorgen. Zo kan het beestje de hele dag hysterisch krijsen zonder duidelijke aanleiding of bespringt hij alles en iedereen.

Het kan menig baasje tot wanhoop drijven, maar gelukkig; er is altijd een oplossing. Zo kan je kat in therapie gaan of geef je het beestje een pilletje Reconcile, de diervriendelijke variant van Prozac. Het enige verschil tussen de variant voor mensen en dieren is dat Reconcile makkelijk kauwbaar is en naar vlees smaakt.

De werking

Pilletje erin, problemen eruit?  Kattentherapeut Marcellina Stolting is geen voorstander van het gebruik van psychofarmaca bij katten. Zij bestudeerd katten en hun gedragd al ongeveer 25 jaar. Door de jaren heen heeft ze gezien dat alleen therapie de beestjes écht helpt. De klachten die Marcellina behandelt varieren van vrij milde klachten tot hele heftige als katten die zichzelf openkrabben of hun eigen pootjes op eten. Wetenschappelijk is alleen nooit bewezen dat dit ook werkelijk mentale klachten zijn bij katten, omdat dit lastig is te onderzoeken. Echter is dit bij mensen ook nog niet bewezen.

Ondanks dat de kattentherapeute niet enthousiast is over de medicijnen, zijn de producenten dat wel. Novartis was het eerste bedrijf dat met een middel dat op de markt kwam om dierenleed te verzachten. Het medicijn van Novartis heet Clomicalm zorgt ervoor dat   dieren met verlatingsangst rustiger en minder angstig worden. Grote medicijnproducenten als Pfizer en Eli Lily zien een toekomst in psychofarmaca voor dieren. Pfizer verdient alleen al in de sector voor huisdieren ieder jaar 1 miljard dollar.

 Kattentherapeut Marcellina Stolting over medicijngebruik bij dieren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.