De klokkenluiders van Notre Dom(toren)

De Dom, de Jacobikerk en het Bartholomeus Gasthuis. Alledrie hebben ze een bijzondere oude klok in hun torens hangen die regelmatig luidt, net als nog vijf torens in Utrecht. Het werk van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

UKG
UKG

De meeste klokken in Utrecht stammen uit de Middeleeuwen. De kerkklokken waren de belangrijkste tijdsindicatie voor de mensen, afgezien van de stand van de zon. Luidde de klok, dan wisten ze dat ze mochten eten. “Toch bestond er in de Middeleeuwen niet eens een gilde voor klokkenluiders,” vertelt Theo van Soest, voorzitter van het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG). “Het luiden mochten de torenwachters doen.”

Maar sinds 1979 bestaat er een echte gilde voor klokkenluiders. Een vereniging van mensen met liefde voor de klokken en het geluid ervan. En dat blijken nog best wat te zijn: er staat een wachtlijst om klokkenluider te worden. “Veel mensen blijven dit de rest van hun leven doen, en zo is er amper sprake van doorstroming,” legt Theo van Soest uit.

Sinds twee weken hebben de luiders er een extra klok bij, en wel de op één na oudste van Utrecht. De Papklok in het Bartholomeus Gasthuis klinkt elke dag om twaalf uur een paar minuten lang. Een speciaal geselecteerde groep mensen trekt hier elke dag aan de bel van ruim vijfhonderd jaar oud. En dat is nog niet zo makkelijk…

Meer weten over het UKG en de Papklok? Kijk naar Ustad TV!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.