”De stammen uit het bos zijn complotten aan het smeden”

Boswandelaars keken raar op toen ze geconfronteerd werden met ridders en elfen in de bossen van Uden. Larpen stond er op het programma voor ongeveer 150 deelnemers. Larp staat voor Life Action Role Play, een ongeregisseerd toneelstuk waarin iedereen zelf zijn personage samenstelt.

Sander alias Gino

Utrechter Sander Burger (29) is ICT-er. Na een drukke werkweek kroop hij dit weekend onder het mom van ontspanning in de huid van de homofiele kleermaker Gino, die leeft in het fictieve dorp Speranza. Speranza leeft in een periode tussen de Middeleeuwen en de vroege Renaissance. Gino’s taak is om kleding van de hoge adel uit het dorp te repareren en houdt zich niet echt bezig met de conflicten die zich afspelen tussen het dorp en de stammen die in het bos leven.

  

Magie

‘’Het is spannend in Spiranza’’, vertelde Sander, ofwel Gino me aan het begin van de    dag.  ‘’Het hele dorp hangt het ‘gewone’ geloof aan, wat neerkomt op twee goden. Nu zijn er twee nieuwe priesters die beweren dat er drie goden zijn terwijl ze eerst het oude geloof aanhangen. Het zijn verraders!’’ Op de eerste avond raakte ik gefascineerd door  een   gigantisch magisch teken dat op de grond was getekend met wit poeder. Dat bleek een oproep van een magische kracht zijn door een van de elfen uit het bos, volgens Gino: ”Die stammen uit het bos zijn complotten aan het smeden’.” Die avond was ik getuige van meerdere moorden, gevechten en aanrandingen die zich afspeelden op het dorpsplein, wellicht onder invloed van magie.          Foto: Lindsey Groot

Time in, time out

De volgende ochtend, na een rustig ontbijt ‘out caracter’ dus gewoon als jezelf, werd er door Anton van de spelleiding een startschot gegeven ‘’tiiiiiime in!’’, riep hij en langzaamaan kroop iedereen weer in zijn Middeleeuwse rol. Vandaag zouden er twee mensen van adel gaan trouwen, dus Gino had het druk met het op maat maken van de trouwkostuums. Voor mij had hij ook een klus. Gino is fan van de hoge priesters uit het dorp en had er zelfs een boek over geschreven. Verschillende exemplaren moest ik uitdelen aan de dorpelingen en een gesigneerde versie door de priester mocht natuurlijk niet ontbreken.

Als een ware volleerde actrice probeerde ik over te komen en liep naar de priester toe. Ik vroeg zijn handtekening waarop de priester antwoordde: ‘’Waarom zou ik dat doen jongedame?’’ Ik legde hem uit dat ik in dienst bij Gino zat en deel uitmaakte van de adel. ‘’Allee, dan is het goed’’, meer dan vijf minuten was de beste man in kostuum bezig om zijn handtekening in het boek van Gino te zetten. Hoe klein en onbenullig ook, mijn missie was geslaagd.

 

Foto: Robin Antonisse

Riddertje spelen

Van tevoren is het heel moeilijk te begrijpen hoe larp in zijn werk gaat, maar al snel genoeg werd duidelijk dat het niet meer in dan uit de kluiten gewassen ‘riddertje spelen’, met echte kostuums, officiële regels en partytenten als gebouwen. Volgens Sander ofwel Gino, de perfecte manier om je te ontspannen en nieuwe mensen te leren kennen.

Campuscam liep een dagje mee:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.