DNA tegen inbrekers

Bewoners van Utrecht hoeven zich volgens de gemeente binnenkort geen zorgen meer te maken over diefstal en overvallen. Dankzij DNA-spray hopen zij de criminaliteit terug te dringen. Overvallers zouden moeten schrikken van een bord in de straat met daarop Buurt beveiligd door SDNA-code. Bewoners kunnen de laptops, televisietoestellen en sieraden voortaan met gerust hart achterlaten in hun huis.

Foto: Paul Keller, Flickr

In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie gaat de gemeente Utrecht vanaf volgende week DNA-spray uitdelen in vier wijken van de stad. Met deze spray kunnen buurtbewoners hun waardevolle spullen inspuiten. Wanneer bij thuiskomst je televisie en gouden ketting missen en de kostbare spullen worden teruggevonden bij een inbreker, kan de politie zien wie de eigenaar is van de gestolen waar is.

Merken met DNA

In de spray zit DNA verborgen. Deze DNA is, net als bij menselijk DNA, uniek door gebruik van een code. Met deze spray worden de waardevolle spullen ingespoten. De code is gekoppeld aan de eigenaar. Iedereen die zijn laptop en sieraden merkt met het goedje heeft een grotere kans om zijn gestolen eigendommen terug te krijgen.

Resultaat

De vraag blijft of overvallers zich af laten schrikken door een bord met waarschuwing in de buurt. Niet alle bewoners van de wijken zullen de DNA-spray gebruiken en ook bij gebruik van de spray is het afwachten of jouw gestolen spullen teruggevonden worden. Daarnaast moeten bewoners betalen voor de setjes DNA-spray. Dit schrikt mensen af, waardoor het twijfelachtig is of bewoners deze inbraakpreventie aan gaan schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.