Eén grote wereldwijde bibliotheek

‘De wereld als één grote bibliotheek.’ Dat was het doel van de Amerikaan Ron Hornbaker, toen hij het Bookcrossen bedacht. Mensen over de hele wereld moesten in hun boekenkast kijken, op zoek naar boeken die nooit mee werden gelezen. En die moeten daarna worden ‘losgelaten’, zodat anderen er weer plezier van kunnen hebben.

Mensen uit 130 landen doen hieraan mee, en met elkaar hebben ze al meer dan 6,5  miljoen boeken laten zwerven. Ook in Nederland heeft het bookcrossen al redelijk veel bekendheid gekregen.  Het is vrij eenvoudig om  mee te doen. Het uitgekozen boek wordt voorzien van een label met duidelijke instructies. Het boek wordt geregistreerd op internet (bookcrossing.com) en daarna wordt er een plekje gezocht, om het achter te laten. Dat kan in de supermarkt, een café of waar dan ook. Als het boek gevonden wordt, dan mag die persoon het lezen, waarna die het weer ergens anders achterlaat.

Omdat mensen het lastig kunnen vinden om een zwerfplek te bedenken voor het boek, zijn officiële Bookcrossing Zones in het leven geroepen. Dat zijn plekken, meestal een café of andere gelegenheid waar mensen samenkomen, waar je je boek achter kunt laten. Je boek belandt dus niet direct in de vuilnisbak of de boekenkast van iemand die hem zelf houdt. En iemand die een nieuw boek wil lezen en van het bookcrossen afweet, kan simpelweg naar zo’n zone gaan. Ook in Utrecht zijn een viertal van zulke zones. Zo kunnen er boeken worden gevonden in Café Averechts, in het Louis Hartlooper Complex en in het gebouw van de Werklozenbond aan de Westerkade.

Er zijn verschillende redenen te geven voor de populariteit van het bookcrossen. Zo is het altijd spannend om te zien waar je boek allemaal komt. Via de registratie op internet kan het boek worden gevolgd. Ook vinden mensen het leuk om zomaar een boek te vinden. Je weet nooit wat je kunt verwachten, en je kunt boeken in handen krijgen, die je anders nooit zou gaan lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.