“Geen camera op mijn voordeur!!”

Het oude Big Brotherhuis is niks in vergelijking met de binnenstad van Utrecht. Elke gemaakte stap wordt gevolgd door zoemende camera’s. En er komt steeds meer cameratoezicht in Utrecht. Maar niet op het studentencomplex van de Ina Boudier Bakkerlaan (IBB). Daar zei men eind vorig jaar overduidelijk ‘nee’.

Bram van Montfoort, voorzitter van het Woonbestuur van de IBB, hoe ging dat?

“Tja, ongeveer 70 procent van de bewoners stemde toen tegen. Het was een tijd dat er twee keer een meisje was aangerand in een flat. Daar wilde men iets aan doen. De SSH had toen al camera’s geplaatst op de plek waar dit gebeurde. Maar het plan was om meer camera’s in te gaan zetten. Ze vroegen aan ons, het Woonbestuur, of we het ermee eens waren. Geen idee, zeiden wij. Dus vandaar die enquête.”

En die was dudielijk?

“Ja. Bewoners hadden iets van ‘dan word ik de hele dag in de gaten gehouden’. Ze wilden geen camera op hun voordeur. Slechts een paar mensen zeiden: ‘er worden bij mij voortdurend spullen gejat, kom maar op met die camera’s.’ Zelf hebben we er in het Woonbestuur ook een felle discussie over gehad.”

Bram van Montfoort

Nou, kom maar op dan Bram. Wat vind jij?

“Ik ben fel tegen cameratoezicht. Het is symptoonbestrijding. Ik heb liever dat er iemand rondloopt, gewoon een agent met een pet. Er moet meer aandacht komen voor de sociale controle. Kijk, op de IBB zijn vaak zat feestjes. Daar gebeuren weleens dingen die officieel niet helemaal mogen. Als je dan camera’s gaat ophangen, dan zien ze dat allemaal ook. Het komt gewoon de sfeer niet ten goede.”

En nu?

“Er is nog een enquête geweest, of er dan camera’s mochten op probleemplekken. Daar zei een krappe meerderheid ‘ja’ tegen.”

Dus?

“De kern is simpel volgens mij: vraag het aan de mensen, of ze het willen, en denk niet: wat is daar nou erg aan, zo’n cameraatje…?”

Meer over cameratoezicht eind deze maand in ons tv-programma CampusCam!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.