Het Tolsteegbrug-bankje

Wie gebruik maakt van bus 12, of wel eens langs het Ledig Erf komt, kent hem wel; het bankje naast de Tolsteegbrug.

Van oudsher was dit bankje een tram abri voor de tramlijn Utrecht-Zeist. Toentertijd een vooruitstrevend ontwerp, doordat de tramhalte volledig was geïntegreerd in de rest van de brug. Het is nu onderdeel van het Utrechts gemeente erfgoed.

Tram abri 1926. Bron: Erfgoed Utrecht.
Tram abri 1926. Bron: Erfgoed Utrecht.

Momenteel wordt het bankje meer gebruikt als ontmoetingsplek voor de daklozen en alcoholisten van Utrecht. Doordat de tram abri net buiten de ‘blauwe zone’ valt kan er hier ongestoord gedronken worden. Binnen de ‘blauwe zone’ is alcoholgebruik niet toegestaan.  Volgens de politie Utrecht kunnen zij weinig meer doen dan: “de mensen wegsturen als zij overlast veroorzaken. Bij deze mensen valt vaak weinig te halen, dus bonnen uitschrijven heeft vaak geen zin. De enige blijvende oplossing is als de gemeente de blauwe zone uitbreidt naar dit gebied. Echter, het probleem verplaatst zich dan naar een andere plek.”

Tram abri heden. Bron: Erfgoed Utrecht.
Tram abri heden. Bron: Erfgoed Utrecht.

De daklozen zelf zeggen dat zij geen overlast willen veroorzaken. Dakloze Jan Uitenbogaerd:”Wij willen hier gewoon rustig een pilsje drinken. Druktemakers sturen wij hier weg. Die willen wij hier niet. Want dan gaat de buurt klagen, komt de politie en worden wij weer weggestuurd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.