Historische molen Lombok

Nederland wordt vaak nog gezien als het land van de molens. In en rond Utrecht hebben dan ook 40 molens lange tijd het landschap verrijkt. Houtzaagmolen de Ster is één van de twee overgebleven molens in de stad Utrecht. De molen is te vinden in de wijk Lombok en is op zaterdag nog steeds in gebruik als houtzagerij.

Molen de Ster heeft een originele zaagschuur, molenaarshuis en enkele houtloodsen en is daardoor een complete, en voor Nederland, unieke molenwerf. Deze molen aan de Leidse Rijn is niet altijd in de staat geweest waarin hij nu is. In 1911 was de molen gesloopt en toen in de jaren ’80 het molenerf door de gemeente werd gerestaureerd was er geen geld voor herbouw van de molen. Het idee was om een kunstwerk op de plek van de molen te zetten. De buurtbewoners waren het hier echter niet mee eens, zij wilden een echte molen. Daarom namen zij in 1988 het initiatief om Stichting de Sterremolen opgericht. Het is toen gelukt om de benodigde 1,7 miljoen gulden in te zamelen die nodig was om de molen te herbouwen. De molen is in 1999 officieel geopend door Prins Claus en wordt sindsdien als houtzagerij, maar ook voor andere activiteiten, gebruikt.Molenerf De Ster

De Ster is oorspronkelijk gebouwd in 1739 en was één van de drie houtzaagmolens aan de Leidse Rijn. In heel Utrecht hebben in totaal twaalf houtzaagmolens gestaan. De naam van molen De Ster is afgeleid van de nam van de eerste eigenaar, Arien van der Starren. Hij heeft samen met Jordan van der Ven de molen laten bouwen. Tot 1860 is de molen in bezit geweest van de familie van der Starren. Daarna is de molen eigendom geweest van bakker Johannes Mol en later doorverkocht aan de houthandel van familie de Wit. De familie Wit heeft de molen in handen gehad totdat de gemeente de plannen maakte om grote bedrijven uit de woonwijk Lombok te weren. Hierdoor werd de molen onteigend van houthandel De Wit. Later hebben erfgenamen van De Wit zich samen met andere buurtbewoners zich ingezet voor de restauratie van de molen en het molenerf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.