Hockey voor de doorgewinterde waterrat

Dat hockey een van de populairste sporten in Nederland is, staat als een paal boven water. Nog relatief onbekend, maar helemaal upcoming is de adembenemende variant onder water.

Onderwaterhockey is in de jaren vijftig door de Britse duiker Alan Black bedacht, toen nog onder de noemer ‘Octopush’. Het spel was bedoeld als alternatieve duiktraining in de winter, het laagseizoen in de duiksport. Voor duikers een welkome afwisseling op het eindeloos baantjes trekken onder water en wedstrijdjes onder water blijven. Het is dan ook niet gek dat onderwaterhockey vaak in een adem genoemd wordt met de duiksport.

De sport

Live in action: onderwaterhockey
Foto: Edgar Donkervliet

Het spel wordt gespeeld op de bodem van een zwembad waarbij het de bedoeling is om de anderhalve kilo wegende loden puck langs de verdediging en in het doel van de tegenpartij te krijgen. Perslucht is er niet bij, spelers moeten het hebben van hun eigen longinhoud. Het klinkt allemaal vrij eenvoudig, maar om onderwaterhockey te kunnen beoefenen is een ijzersterke conditie nodig. Snelheid, techniek en natuurlijk een lange adem.

3D
Het bijzondere aan onderwaterhockey is het feit dat het een driedimensionale sport is: hockey in 3D. Dat betekent dat zowel de tegenspelers als medespelers overal om je heen kunnen zijn. Behalve rondom jezelf kunnen zij zich dus ook boven of onder je bevinden, natuurlijk afhankelijk van waar je jezelf in het water bevindt.

Competitie
Wat ooit begonnen is als amusante conditietraining voor duikers, is ondertussen uitgegroeid tot een geheel zelfstandige sport. Zo is deze watersport erg populair in Zuid-Afrika en Australië. Ook in Nederland wordt deze sport op steeds meer plaatsen op hoog niveau en competitief beoefend. In oktober start de nieuwe competitie.

Uitzending gemist
Herbekijk hieronder de CampusCam-reportage met Maryvonne Steenkamer. Uitzenddatum: maandag 27.09.2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.