Hollands voetbal in een zandbak

Dat Nederland naast kaas, tulpen en molens nog meer te bieden heeft is sinds de WK-finale dit jaar overduidelijk: wij kunnen voetballen. Voor sommigen een verrassing, maar in de woestijnstaat Qatar wisten ze dat al lang.

Want spelers uit de Nederlandse eredivisie worden al jaren graag gezien op de Qatarese velden. Zo vertrokken de broertjes de Boer in 2004 naar Qatar om voor Al-Rayyan en later Al-Shamal te spelen, speelde de van FC-Utrecht afkomstige Tom Caluwé een seizoen bij Al Wakrah en is Henk ten Cate (oud-Ajax coach) daar nu nog hoofdtrainer.

Ajacied Gabri speelt sinds mei dit jaar bij Umm Salal. Ook de van Ajax-afkomstige Quincy Owusu Abeyie Рin 2007 nog h̩t grote talent van Jong Oranje Рspeelde afgelopen seizoen redelijk anoniem bij het Qatarese Al-Sadd.

Ali Boussaboun (foto Wikimedia commons)

Boussaboun
De grote vraag, wat drijft deze voetballers en coaches? Het hoge niveau van de Qatarese league? De jaren oude voetbalcultuur in de Emiraat? De tienduizenden fans in de stadions? Ali Boussaboun (net terug uit de zandbakken van de VAE en Qatar) legt het even uit op de website van de harde kern van zijn huidige club NAC: het draait gewoon om de pegels.

Pegels
“Ja, ik ben een broodvoetballer en ik kan er niet mee zitten.” En dan is een land waar het gemiddelde jaarinkomen op $101,000 ligt (en dan voor voetballers vele malen hoger) lang zo gek nog niet.

”De kwaliteit van leven is er heel hoog. Prachtig weer, lekker eten, luxe. Het beste van het beste. Zand heb ik er nauwelijks gezien, hoor. Ja, op het strand af en toe. Maar overdag, bij 50 graden, zat je vooral binnen,” aldus Ali met zijn Ferrari.

Sfeer
Wat Ali Boussaboun terugbracht naar Nederland was het gemis van een voetbalsfeer, de hele cultuur. De 300 toeschouwers op de Arabische tribunes steken nou eenmaal bleekjes af tegen ruim 19.000 zingende fans in Breda. Want al koop je nog zoveel Nederlandse spelers, een Hollandse voetbalsfeer zul je er in een woestijnstadion niet mee krijgen.

CampusCam zal in oktober afreizen naar Doha, Qatar om daar onder andere reportages te maken over de Qatarese voetbalcultuur. Kijken dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.