Illusie van transparantie

Het zal de gemiddelde utrechter niet ontgaan zijn dat er flink wordt verbouwd in en om het station en Hoog Catharijne. Om geïnteresseerden te informeren heeft de gemeente de website CU2030.nl, hierop wordt allerlei info gegeven over de voortgang van de verschillende projecten. Ook zouden alle belangrijke documenten er terug te vinden zijn, en zo niet, staat er onder aan de pagina, dan kun je ontbrekende documenten via de mail opvragen.

Ik vroeg om inzage in het risicoregister van de ProjectOrganisatie Stationsgebied, dit is een lijst waarin alle mogelijke risico’s waar de gemeente rekening mee houdt worden bijgehouden. In het kader van open overheid en het recht op vrije informatieverzameling leek het mij interessant om dit risicoregister eens tegen de lamp te laten houden door specialisten. Op deze manier zou duidelijk kunnen worden of de gemeente heeft geleerd van de fouten die elders in het land gemaakt zijn tijdens de eerste fase van dergelijke megaprojecten en hoe zij mogelijke risico’s incalculeren in de begroting.

“Er wordt echt geen inzage in de database gegeven, niet anders dan volgens de openbare lijsten, zie bestuursrapportage etc. In deze lijsten wordt gerapporteerd over de risico’s die de Gemeente ziet. Er worden ook geen risico’s achter gehouden.”

Aldus één van de communicatiedames van de gemeente Utrecht nadat ik haar via de mail herhaaldeijk vriendelijk verzocht inzage in het risicoregister te geven. Het document waar ik om vroeg was niet beschikbaar voor publiek. Toch wel opvallend eigenlijk, geen inzage geven en tegelijkertijd niets achter houden.

DouweV

Student journalistiek, muziekliefhebber, bierdrinker, voetballer, sarcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.