Maanden wachten op een te dure studentenkamer

UTRECHT – Studenten die vinden dat ze te veel huur betalen voor een kwalitatief slechte kamer kunnen vanaf deze week het Huurteam inschakelen. Dit team komt gratis langs en toetst de huurprijs aan de wettelijke normen. Vervolgens brengt het team een advies uit. Alleen studenten die van particuliere huisbazen huren komen in aanmerking voor zo’n huuropname.

De studenten Tom Wevers, Marianne Hofsink, Janneke van Kessel en Andre Sterke huren bij woonstichting SSH. Zij wonen samen met nog drie huisgenoten aan de Cambridgelaan op de Uithof. ,,Ik ben wel tevreden,’’ reageert Tom Wevers. ,,Wij zouden een huurteam niet nodig hebben, omdat de SSH een speciaal huurpuntensysteem aanhoudt. Daarnaast heeft de SSH een imago hoog te houden.’’

Andre Sterke denkt dat een Huurteam voor andere studenten wel nuttig is. ,,Die particulieren zijn echt heel slecht. Ik heb een tijdje ergens anders gewoond en betaalde veel te veel voor weinig ruimte,’’ vertelt hij. ,,Ik had ze destijds graag ingeschakeld. Die kamers op de website Kamernet  zijn heel duur en je kunt ook nog eens zomaar op straat worden gezet.’’                                                                                                                                                         Groot studentencomplex aan de Cambridgelaan

Uit een onderzoek van studentenvakbond LSVb is gebleken dat de stad Utrecht 5000 kamers tekort komt. De wachttijd voor een kamer zonder eigen voordeur, dus met huisgenoten, is ongeveer zestien maanden. ,,Je moet zeker een jaar of anderhalf jaar particulier huren voor je in aanmerking komt voor een kamer bij de SSH,” zegt Marianne Hofsink. ,,Of je moet je al inschrijven als je nog op de middelbare school zit. Veel scholieren weten dan nog niet in welke stad ze terecht komen.”

Catelijne van den Bosch uit Breda is een derdejaars studente kunstgeschiedenis in Utrecht. Ze is al anderhalf jaar aan het hospiteren. ,,Ik begon bij Kamernet, maar op die hospiteeravonden werden alle geïnteresseerden in een keer uitgenodigd,” legt ze uit. ,,Dan gaat het uiteindelijk toch om wie het hardste schreeuwt.”

Op dit moment reageert van den Bosch ook op kamers van de SSH. ,,Ik sta nu lang genoeg ingeschreven, maar heb nog niet echt geluk gehad. Soms denk ik dat er wel een klik is tijdens een hospiteeravond, maar dan blijkt later dat er met een ander meer raakvlakken waren. Dat valt haast niet in te schatten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.