Privacy in de 21e eeuw

Camera’s in Hoog Catharijne, gefilmd worden op het station en in de gaten worden gehouden op parkeerterreinen. Tientallen camera’s registreren iedere stap die je in de omgeving van het stationsgebied en de binnenstad van Utrecht zet. Om maar te zwijgen over de camera’s die in iedere doorsnee winkel hangen. Als burger moet je je afvragen wanneer het aantal videoschieters genoeg is. Voor de gemeente Utrecht kennelijk nog niet. Zij plaatste recentelijk twintig nieuwe camera’s in het stationsgebied om iedere beweging van bezoekers nog beter in de gaten te houden.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) publiceerde in 1997 al een studie over de mogelijkheden en grenzen die er aan cameratoezicht kleven. De vuistregels van de studie zijn behoorlijk vaag bij het beschrijven wanneer het plaatsen van een camera wel of niet gerechtvaardigd is. Zo mag de burger nog wel een redelijke verwachten hebben als het aankomt op privacy in het ‘publieke domein’. Welke verwachting redelijk is verschilt van plaats tot plaats, zo valt uit de studie op te maken. De burgemeester is hierbij de eindverantwoordelijke.

Hoewel Utrecht nog geen Londen is, waar op iedere hoek van de straat minstens een camera hangt, lijkt de privacy binnen het publieke domein steeds minder belangrijk. Het is al langer bekend dat Nederland – in vergelijking met ieder ander land in de wereld – de meeste telefoontaps per jaar afneemt. In 2008 stelde internetprovider XS4ALL de privacygevaren aan de kaak. In een tien minuten durende film genaamd Privacy Matters deed de provider een poging om het publiek te informeren van de gevaren van de steeds verder wegebbende privacy.

Het einde lijkt nog niet in zicht. Dit alles om de veiligheid binnen de maatschappij te waarborgen. De burger lijkt er zelfs vrijwillig aan mee te werken. Tegenwoordig helpt de burger de overheid zelfs maar al te graag een handje mee. Alle privacygevoelige informatie kan met een druk op de knop worden opgevraagd via sociale netwerken als facebook, hyves en twitter. Zolang de gemiddelde burger zelf niet doordrongen is van deze gevaren, kan de overheid rustig haar gang blijven gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.