Rolstoelrugby niet voor mietjes

Veel mensen die in een rolstoel zitten, konden ooit lopen. Rennen zelfs. Ze trapten dan tegen een bal en riepen ‘goal’. Zo ook Frank van Es. Totdat een vrachtwagen hem tot zitten veroordeelde.

In het Utrechtse revalidatiecentrum ‘De Hoogstraat’ zijn meer Franks. In de kantine werken ze gigantische hoeveelheden voedsel weg, om vervolgens de tanden in een Snickers te zetten. Dat moet, want hun sport heet rolstoelrugby en daarvoor is energie nodig.

Frank reed motor. Zeven jaar geleden kwam hij op een stoplicht af. Dat stond op rood, vandaar dat een trucker remde. Frank zag dat wel, maar te laat. Hij crashte, en schoof met zijn lichaam over het asfalt. Tot de lantaarnpaal. Die doorboorde Franks zenuwen in zijn rug. Dwarsleasie, zeggen de artsen dan.

Frank: ,,Ik heb jaren gerevalideerd. Maar op een gegeven moment wil je toch weer gewoon sporten. Ik voetbalde vroeger, en miste dat heerlijke ‘aftersport’ gevoel. Dus bracht iemand me in contact met rolstoelrugby. Ik wist niet wat ik zag in het begin. Heftig, al die botsingen. Maar toen ik het ging doen dacht ik: het valt wel mee.”

Het fanatisme van de rugbymatadoren is treffend. Niemand wordt gespaard, fouten dienen van commentaar te worden voorzien. Wisselspelers rijden nerveus heen en weer. Maar wie er ook wissel staat, geen Frank.

Als we in de rust vragen of we Frank tijdens het trainingspartijtje kunnen spreken, zegt-ie: ,,Dat weet ik niet hoor, ik ben wel een dragende speler.”

En weg is Frank, een verbeten trek om de mond, constant roepend om de volleybal die over de achterlijn gereden moet worden.

Rolstoelrugby is hard, keihard. Synchroon aan het noodlot dat alle spelers hier niet hebben weten te ontlopen. Maar het noodlot is soms onafwendbaar, en vaak niet meer terug te draaien.

Frank: ,,Je kunt wel thuis blijven zitten de hele dag, maar dan heb je een enorme pens. Mij niet gezien. Ik rugby gewoon lekker door…”

Bram gebeukt zien worden? Klik dan! mmv Ingelou Stol en Maarten van Os

EĆ©n gedachte over “Rolstoelrugby niet voor mietjes

  • 9 september, 2010 om 20:01
    Permalink

    Haha, heb Bram nog nooit zo angstig zien kijken. Ben benieuwd naar het complete item.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.