Ruige mannen met borstharnassen

Denk je eens in: een Leidsche Rijn met ruige mannen met borstharnas en helm op, hobbelige, modderige weggetjes, soldaten op de wacht, Batavieren in de buurt en verschillende wachttorens en forten om de grens te beschermen…

Misschien niet het eerste beeld wat bij je opkomt als je aan de VINEX-wijk Leidsche Rijn in Utrecht denkt met haar futuristische nieuwbouwhuizen, gemaaide gazons, geasfalteerde wegen en spelende kinderen op straat. Toch kan deze wijk er wel degelijk zo uit hebben gezien. Ruim 2000 jaar geleden was het gebied namelijk in handen van de Romeinen, net zoals de rest van Zuid- Nederland.  Alhoewel Nederland helemaal in de uithoek van het Romeinse imperium lag, was het toch wel een belangrijke plek: het gebied vormde de grens van het Romeinse rijk dat alle landen rond de Middelandse Zee, een groot deel van het Midden- Oosten en West- Europa omvatte.

Deze grens wordt de Limes genoemd. Hij liep in de Lage Landen langs de Nederrijn, Kromme Rijn en Oude Rijn. Maar alleen het water hield de vijand niet buiten. De Romeinen waren er namelijk niet in geslaagd die ‘stugge Friezen’ (Germanen toendertijd) uit het noorden te verslaan.

Daarom moest de grens goed bewaakt worden. Waar tien jaar geleden begonnen is aan het bouwen van de VINEX-wijk Leische Rijn, bouwden de Romeinen daar ruim 2000 jaar  eerder hun eigen ‘paleizen’. Langs de Limes ontstonden forten, castella genoemd, en wachttorens om het rijk te beschermen.

In zo’n castellum was het een drukke boel: er woonden ongeveer 500 soldaten. En aangezien men toen nog niet beschikte over moderne spelcomputers, mobiele telefoons of internet om de tijd mee te doden, vulden zij hun dagen met oefenen en de wapenuitrusting op orde houden. De soldaten droegen toendertijd wollen onderkleding, een helm, borstharnas en sandalen. Verder waren ze uitgerust met een kort zwaard en een dik leren schild.

Soldaat zijn was een populair beroep. Alhoewel wij het ons niet kunnen voorstellen, was het leven in een castellum redelijk goed, zodat veel mannen voor de Romeinse keizer wilden vechten. Er zaten zelfs Germanen in het Romeinse leger, die na 25 jaar diensttijd dezelfde rechten kregen als de Romeinen, ze mochten zelfs gaan trouwen! Een hele opluchting, na 25 jaar omringd te zijn geweest door alleen maar mannen.

Wil je weten wat er nu nog te zien is van het Romeinse imperium in de wijk  Leidsche Rijn? Kijk dan binnenkort naar CampusCam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.