Smiley als beloning

Muizen, beschimmelde producten, onverpakt vlees en rokend personeel in de keuken. De hygiëne in restaurants is lang niet altijd zoals het zou moeten zijn.

Onlangs las ik op internet dat een Berlijns stadsdeel een zwarte lijst op heeft gesteld waar de smerigste restaurants uit het stadsgedeelte te vinden zijn. Controleurs gaan de Berlijnse restaurants langs om de hygiëne te checken. De horecazaken geven zich vrijwillig op. De keukens worden gecontroleerd op onder andere vies frituurvet, beschimmelde etenswaren en de manier van bewaren. Restaurants moeten besmetting met bacteriën te voorkomen. Als alle punten in orde zijn, krijgt de zaak een smiley-sticker op de deur.

Nederland

tameris.web-log.nl

In Nederland hebben we natuurlijk het televisieprogramma De Smaakpolitie, waarin Rob Geus langs horecazaken gaat om de hygiëne te controleren. De vergelijking is snel gelegd. Wordt het dan geen tijd om dit soort keurmerken serieus te nemen? De uitkomst van De Smaakpolitie is dan geen officieel keurmerk; mensen hechten er wel degelijk waarde aan. Na uitzendingen van het programma kregen horecazaken, na een positieve of negatieve uitkomst, ineens meer of minder klanten. Sommige zaken zijn zelfs over de kop gegaan na een negatieve ronde van Geus.

Belang

Controle van de hygiëne in restaurants is belangrijk. Er zijn controles door erkende bedrijven, maar de meeste klanten weten de uitkomst van deze onderzoeken niet. Door publieke zwarte lijsten of televisie-uitzendingen krijgt de klant een kijkje in de keuken. En dan is de grote vraag of de keuken van je favoriete restaurant hygiënisch genoeg is. Misschien wordt die lekkere pasta wel klaargemaakt in een keuken waar beschimmelde kaas ligt of waar de etensresten nog tussen de tegels zitten. Een zwarte lijst voor de Utrechtse horecazaken zou een goed idee zijn. Op deze manier weet je tenminste wat je kunt verwachten bij een hapje eten buiten de deur.

Er zijn talloze smerige keukens in restaurants, maar geef de hoop niet op. Rob Geus van De Smaakpolitie laat zien dat er in ieder geval in Enschede een schone keuken te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.