Straatcoaches mogen wat kosten

Sinds mei 2008 heeft Utrecht straatcoaches. Ze waren destijds onderdeel van een aantal maatregelen om de enorme overlast van probleemjongeren in de wijk Kanaleneiland terug te dringen. Inmiddels is Utrecht 47 coaches rijk, die in 7 wijken met de scepter zwaaien. Wel pas vanaf 6 uur ’s avonds natuurlijk.

De wijken waar je een straatcoach tegen het lijf kunt lopen.

Straatcoaches weergeven op een grotere kaart

Modaal

Deze straatcoaches kosten de gemeente bijna 3 miljoen euro per jaar. Je hebt dus een straatcoach voor zo’n 60.000 euro per jaar. Niet bepaald goedkoop, dubbel modaal verdieners. Wat je voor dit geld krijgt? Zware jongens die van de straat geplukt zijn om hun voormalig buurtgenoten eens ernstig toe te spreken.

NSB

Je kunt je wel voorstellen wat voor scheve verhoudingen dit kan geven. Voormalig jeugdbendelid Achmed die Lijpe Ali een waarschuwing geeft. “Nou, niet meer doen hè, Ali! Doe de groetjes aan je moeder.” Of een oogje toeknijpt wanneer hij een ruitje intikt. “Rennen Ali! Zie je zometeen in de kroeg.” Ik voorzie allerlei NSB-achtige praktijken, waarbij niemand meer weet wie hij kan vertrouwen.

Daling

Maar het schijnt te werken. De overlast in de betreffende wijken zou inmiddels fors gedaald zijn, als we Henk Knol van de gemeente Utrecht mogen geloven. Hij werkt bij de afdeling Openbare Orde en Veiligheid en heeft zodoende veel contact met de straatcoaches.

Centjes

De bijdrage van straatcoaches aan die daling is alleen niet hard te maken, volgens Knol. Het zou ook door het cameratoezicht, extra zwaar jongerenwerk, of de veelplegersaanpak kunnen komen, om maar wat te noemen. Heel wat centjes voor weinig aantoonbare resultaten, maar Achmed is tenminste van de straat.

* Ivm lastig te portretteren straatcoaches nog geen foto. Als dit probleem zich blijft voortzetten ook geen item. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.