Studenten onterecht bang voor huisbaas

Het Huurteam Utrecht is nu vier weken aan het werk en de klachten van studenten druppelen binnen. CampusCam ging naar hen op zoek, maar niemand wilde zijn verhaal voor de camera vertellen uit angst om uit huis gezet te worden.

,,Onterecht,” zegt Thomas Baggerman, medewerker van het huurteam. ,,Huisbazen hebben die macht helemaal niet.” Voor studenten is de drempel om naar het huurteam toe te stappen niet zo groot. De service is gratis en de medewerkers stappen niet naar de huisbaas zonder toestemming van de student.

Nat bed
De meeste klachten gaan over de huurprijs, maar soms komen studenten met hele bijzondere verhalen. Een studente besloot aan te kloppen bij het team, omdat ze te maken had met een lekkage in haar kamer. Het water druppelde op haar bed en haar huisbaas besloot dat stutten en aansmeren wel genoeg was. Bij elke flinke bui ontstond er weer een lek. Toch deed de verhuurder niet meer dan even stutten. Het huurteam helpt haar nu verder met onderhandelen.

Huurcommissie
Soms is onderhandelen met de huisbaas niet genoeg. Als het team geen vooruitgang boekt gaan ze over op dwang. Dan wordt de huurcommissie ingeschakeld.  Dit is een onafhankelijke, onpartijdige organisatie voor huurders en verhuurders die uitspraak kan doen over de huurprijs, het onderhoud en de servicekosten. Particulieren betalen normaal wel een klein bedrag (25 euro) voor zo’n procedure, maar studenten die via het huurteam bij de commissie terecht komen betalen geen cent.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.