Thuis, maar dan aan de andere kant van de wereld

Met een all-inclusive bandje om je pols aan de rand van het zwembad met een biertje in je hand. Voor veel reizigers was het de ultieme manier van vakantie vieren. Alles is betaald, het verblijf is geregeld en de uitstapjes worden in de lounge van het hotel gepland. Dat is verleden tijd. Toeristen willen hun bestemming via ‘insiders’ leren kennen. Toeristische highlights doen er niet meer toe en een vijfsterrenhotel hoeft ook niet meer.


Reizigers zijn in de ban van het couchsurfen. Ruim drie miljoen mensen over de hele wereld hebben een profiel aangemaakt op Couchsurfing.org. Hierop schrijven ze wat over zichzelf en bieden ze een slaapplek aan. Het is dus een kwestie van een leuk profiel uitkiezen, een berichtje sturen, een datum prikken en op pad gaan. Het is overigens niet verplicht een slaapplaats gereed te hebben, je kunt mensen natuurlijk ook gewoon ontvangen voor het eten of voor een simpele kop koffie.

Jongeren maken er vaak een sport van om zo goedkoop mogelijk uit te zijn tijdens hun vakantie. Door te couchsurfen is het verblijf geregeld, maar om bij het verblijf te komen, moet je gaan liften of flink  voor een taxi of bus betalen. Het succes van Couchsurfing heeft anderen aan het denken gezet. Anton Boutkam (27) bijvoorbeeld. Hij doet zelf al jaren aan couchsurfen, maar ergerde zich aan het feit dat er geen goedkope manier was om bij zijn ‘couch’ te komen. Daarom zette hij Backseatsurfing.com op.

Backseatsurfing.com werkt eigenlijk hetzelfde als Couchsurfing.org. Op de site kun je zelf een rit aanbieden, of kijken of je een lift kunt krijgen. Moet je aanstaande zaterdag bijvoorbeeld naar Maastricht, dan kijk je of iemand anders daar toevallig ook heen moet. De chauffeur bepaalt de prijs en vaak ben je zeer goedkoop bij je bestemming. Bovendien leer je nieuwe mensen kennen!

Anton Boutkam, eigenaar Backseatsurfing.com

3 gedachten over “Thuis, maar dan aan de andere kant van de wereld

 • 3 oktober, 2010 om 17:02
  Permalink

  @Saqib, ja!

 • 2 oktober, 2010 om 17:59
  Permalink

  He Stephanie ik heb zijn nummer, wil je die.

 • 21 september, 2010 om 13:27
  Permalink

  Goh, wat een lekker joch zeg, die Anton Boutkam. Heb je z’n nummer soms Lindsey?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.