Utrechts talent: Figure maakt grunge

In het kader van ‘muzikaal talent uit Utrecht’ zal er op Campusblog regelmatig een portret te vinden zijn van een Utrechtse band. Er wordt afgetrapt met de grunge band Figure. Zanger en gitarist Otto Selderbeek en gitarist Jaap Pronk vertellen over hun band die in 2005 werd opgericht. De twee heren hebben het over hoogtepunten, toekomstplannen en vooral waarom grunge zo gaaf is.

Stijl
Otto: “De stijl van Figure is vergelijkbaar met de muziek van bands als Alice in Chains, Mudhoney, Nirvana, the Melvins en Tad. De jaren negentig Seattle grunge-scene is naar ons over komen waaien en heeft daar bijna twintig jaar over gedaan. Toen ik een jaar of twaalf was kwam ik er achter dat ik zelf ook deze muziek wilde maken en ook vandaag blijf ik tot deze conclusie komen.”

Jaap en Otto van Figure
Jaap en Otto

Jaap: “De muziek die je tegenwoordig hoort op televisie en de radio is gewoon onge├â┬»nspireerd. Je luistert en luistert en uiteindelijk denk je: is dit het nou? Grunge is de enige muziek waarvan je echt kan zeggen dat het gaaf is. Het is zo gevarieerd. Je leert wat de mogelijkheden en beperkingen van gitaren en de stembanden zijn. Uit die combinatie van beperkingen ontstaat grunge.”

Hoogtepunten
Otto: “Een van de gaafste optredens die we hebben gedaan was in het Wilhelmina Pakhuis in Amsterdam. Op dat moment waren we echt wie we moesten zijn, en dat geeft een ontzettend goed gevoel. In Leiden sprong onze bassist Joris in het drumstel tijdens het optreden, dat is ook een moment wat ik nooit meer zal vergeten. Het zag er heel gaaf uit, haha!”

Toekomst
Jaap: “We hebben net een nieuwe plaat uit. Die is heel gaaf geworden. De opnames hebben we zelf gedaan en we zitten nu nog niet bij een label. Hij is online te beluisteren, maar natuurlijk ook te koop voor wie een gave cd in zijn rekje wilt hebben. Het album heet Throwing Large Animals From High Buildings”

Otto: “Voorlopig willen we gewoon lekker optreden. We hebben net de website gerestyled, want dat is ook belangrijk. Hoe je je als band presenteert is in mijn ogen ook belangrijk. Je moet iets voelen met elkaar en dat zo goed mogelijk naar buiten brengen. Ik zou nog wel een keer in Paradiso willen staan. Dat lijkt me heel gaaf.”

Uitsmijter
Jaap: “Kom ons een keer live zien!”

Otto: “Ik denk dat we beter zijn dan alle andere bands die op deze blog komen!”

De muziek van Figure is te beluisteren op www.figuremusic.com

Een gedachte over “Utrechts talent: Figure maakt grunge

  • 3 oktober, 2010 om 19:40
    Permalink

    Heb Figure een keer live in Utrecht gezien, een groot grunge feest! Vol overgave gaat de band er oplos en krijgt het publiek daarin helemaal mee! Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.