Vallen en opstaan

Al jaren probeert hij iedereen bewust te maken dat vallessen echt helpen. Kinderen worden dikker, spelen minder buiten en als ze dan vallen zijn de letsels groter dan vroeger.

Yos Lotens weet dit al lang. De valpedagoog heeft al meerdere boeken geschreven over vallen en probeert al lange tijd iedereen te overtuigen dat leren vallen voor kinderen noodzakelijk is. “Ik ben zo blij dat Consument en Veiligheid nu eindelijk met dit advies komt, want nu begint het balletje echt te rollen.”, aldus Lotens.

Gebroken polsen, hersenschudding en enkelblessures komen het vaakst voor. Het aantal bezoekjes van ouders met kinderen aan de eerste hulp in het ziekenhuis is de afgelopen zes jaar verdubbeld. Het aantal ligt nu al rond de 40.000 letsels per jaar.

Toch zijn er mensen die vinden dat de valles overdreven is, maar dat vindt Lotens flauwekul: “Mensen vinden het soms overdreven en betuttelend, maar als je naar het onderzoek kijkt zie je gewoon dat het helpt. Na de trainingen is het letsel bij een zelfde soort val gehalveerd.”

Of alle basisscholen wat met het advies gaan doen dat is nog de vraag, maar basisschool de Noteboom in Utrecht ziet er wel wat in. Aanstaande maandag zullen ook deze schoolkinderen leren hoe ze moeten vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.