Veilig stunten en slippen met de auto

Even een onoplettend momentje en voor je het weet lig je met je auto op de kop in de sloot. Verkeersongelukken zijn doodsoorzaak nummer één bij jongeren van 15 tot 24 jaar, zo blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland. Speciaal voor deze groep organiseert Trials speciale slipcursussen, ook in Utrecht.

Trials

Vijftig kilometer per uur, doorschakelen, zeventig kilometer per uur. Terwijl ik recht op de man afrijd, trap ik het gaspedaal wat dieper in. Nog veertig meter, dertig, twintig, tien… Opeens steekt de man zijn linkerarm uit. Ik geef een snelle ruk aan het stuur en trap de rem vol in. Mijn hart bonkt, en met piepende banden kom ik tot stilstand. “Goed gedaan,” zegt de man. “Maar de volgende keer nog dieper je rem intrappen.”

Veel jongeren weten niet hoe ze een auto onder controle moet houden als hij in de slip raakt, of wat ze moeten doen wanneer ze in de berm belanden. “En bij een ongeluk zitten verzekeraars met de brokken,” zegt de Trials-organisatie. “Zij moeten de schade vergoeden.”

In Utrecht besloten de Provincie en het Verbond van Verzekeraars de handen in elkaar te slaan. Voor vijfentwintig euro kunnen jongeren een dag racen, slippen en vrachtwagenrijden op het Veemarktterrein. Alles om beter om te leren gaan met levensgevaarlijke wegsituaties. “Deelnemers vinden het heel erg leuk,” zegt de Trials-organisatie. “En wij hopen ze iets extra’s mee te geven voor op de weg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.